wtorek, 26 marca 2024

Ciasto dakłas

Ciacho dla prawdziwych łasuchów. Czekoladowy biszkopt, krem toffi z mascarpone, z orzechami, daktylami, a na wierzchu pyszna chrupiąca beza. Dla przełamania słodyczy, biszkopt można posmarować dżemem z czarnej porzeczki. 




Składniki (blaszka 24/34):
biszkopt:
jajka 3 szt,
cukier 160 g,
olej 70 g,
woda 70 g,
kakao 20 g,
mąka pszenna 120 g,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

beza:
białka 3 szt,
cukier 150 g,
skrobia ziemniaczana 2 łyżeczki,

krem:
mascarpone 500 g,
śmietanka 36 % 300 ml,
masa krówkowa gostyńska 150 g,
orzechy włoskie posiekane 100 g,
daktyle posiekane 100 g,
do posypania:
kakao

Sposób przygotowania:

Beza: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać po łyżce cukru i miksować na wysokich obrotach miksera. Piana powinna być gęsta i błyszcząca. Na koniec dodać skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszać do połączenia szpatułką.  Blachę odwrócić do góry dnem, posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ubitą pianę wyłożyć na blachę. Piec w 140 st. C przez 1 godzinę. Upieczoną bezę pozostawić w piekarniku przez całą noc. 

Biszkopt: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (8 minut). Miksując na wysokich obrotach, dodać strumieniem olej oraz wodę. Następnie dodać suche, przesiane składniki i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wylać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C przez 30 min. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć z biszkopta łupę powstałą podczas pieczenia. 

Krem: Mascarpone oraz schłodzoną śmietankę przełożyć do miski. Ubijać mikserem zaczynając od najniższych obrotów miksera. Do ubitego kremu dodać kajmak oraz posiekane orzechy oraz daktyle i krótko zmiksować tylko do połączenia. 
Krem wyłożyć na biszkopt, a na wierzch wyłożyć bezę. Całość posypać kakao.
Przepis zaczerpnięty ze strony: domowe-wypieki.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz