niedziela, 15 października 2023

Ciasto Pomarańczowiec

 Pomarańczowiec z ksiązki Siostry Anastazji. Niezwykle aromatyczne ciasto, podzielne i pyszne. 




Składniki na ciasto blaszka 23/33:

pomarańcze duże 3 szt,

jajka 15 szt,

cukier 1,5 szklanki,

kakao 3 łyżki,

bułka tarta 15 łyżek,

mąka pszenna 6 łyżek,

proszek do pieczenia 3 łyżeczki,

orzechy włoskie zmielone 1,5 szklanki,

krem kawowy:

jajka 3 szt,

cukier 3/4 szklanki,

masło 400 g,

kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki + 3 łyżki gorącej wody,

spirytus 1 kieliszek,

Polewa:

czekolada mleczna 50 g.

czekolada gorzka 50 g,

śmietanka 30% 100 ml,

Sposób przygotowania:

Dzień przed pieczeniem, pomarańcze umyć, ugotować przez 15 minut, odcedzić, zalać zimną wodą i odstawić w zimne miejsce. Następnego dnia odcedzić, zmielić i podzielić na 3 części.

Składniki ciasta podzielić na 3 oddzielne części i upiec 3 blaty. Jajka ubić z cukrem (10minut)następnie dodać suche przesiane składniki oraz zmielone orzechy i pomarańcze. Wszystko razem delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C przez 30 minut.

Krem kawowy: Jajka sparzyć, rozbić do metalowej miski i dodać cukier. Miskę postawić na garnku z gotującą się wodą i ubijać mikserem nad parą wodną do momentu aż krem zrobi się gęsty i będzie miał konsystencje budyniu. Ostudzić. 

Masło ubić na puszystą masę. Stopniowo dodawać ostudzoną masę jajeczną, kawę oraz spirytus. 

Pomarańczowe blaty przełożyć  kremem kawowym. 

Polewa: Śmietankę podgrzać tak, aby była gorąca. Wrzucić połamaną czekoladę i mieszać do połączenia. Odstawić na chwilę do ostygnięcia, a następnie polać wierzch ciasta. Dodatkowo można ozdobić wierzch orzechami włoskimi. Moim zdaniem ciasto najlepiej smakuje, gdy jest wcześniej wyjęte z lodówki. Smacznego 🙂


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz