czwartek, 3 lutego 2022

Sernik Królewski

 Pyszny serniczek w kakaowym, kruchym cieście. U mnie zrobiony na dużej blaszce, dlatego wyszedł niski. Polecam zrobić z 1,5 porcji. 



Składniki blaszka 23/33:

ciasto:

mąka pszenna 2,5 szklanki,

żółtka 2 szt,

cukier 3/4 szklanki,

kakao 2 łyżki,

śmietana kwaśna 1,5 łyżki,

proszek do pieczenia 2 łyżeczki,

masło lub margaryna 250 g,

masa serowa:

ser z wiaderka lub z kostki 3 razy mielony 1 kg,

jajka 3 szt,

masło 100 g,

cukier 200 g,

cukier waniliowy 16 g,

budyń waniliowy 40 g,

kasza manna 1 łyżka,

olejek waniliowy 1 łyżka,

Ponadto:

cukier puder do posypania ciasta,

Sposób przygotowania:

Składniki ciasta posiekać najpierw nożem a następnie zagnieść ciasto. Większą połowę schłodzić w lodówce przez 30 min, a pozostałą część włożyć do zamrażarki. Ciasto z lodówki rozwałkować na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej to zrobić bezpośrednio na papierze do pieczenia i przykryć wierzch papierem i wtedy wałkować. Ciasto wtedy nie przyklei się do wałka.

Masło utrzeć z cukrem zwykłym i waniliowym oraz żółtkami. Dodać ser, olejek, budyń i kaszę mannę, zmiksować do połączenia. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać do połączenia. Masę wylać na blaszkę, na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki. Ciasto wstawić do piekarnika i piec w 170 st. C przez 1 godzinę. Upieczony sernik chłodzić w lekko uchylonym piekarniku, gdy całkowicie ostygnie to posypać cukrem pudrem.

Przepis znaleziony na stronie: https://www.dompelenmiety.pl/2020/03/sernik-krolewski.html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz