środa, 8 września 2021

Szarlotka na kruchym cieście

 Kolejna szarlotka do kolekcji! Sezon na jabłka w pełni, więc w moim domu szarlotki teraz królują🙂 Dzisiaj mam dla Was najprostszą wersję w pysznym kruchym cieście. 


Składniki blaszka 23 /33:

Ciasto:

mąka pszenna 4 szklanki,

cukier 0,5 szklanki,

jajko 1 szt, 

śmietana 18% 2 łyżki, 

masło 250 g, 

skórka otarta z połowy cytryny, 

Nadzienie:

jabłka 2 kg, 

cukier 0,5 szklanki, 

cukier waniliowy 16 g, 

cynamon 2 łyżeczki, 

Sposób przygotowania:

Składniki ciasta posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, jedną z nich włożyć do zamrażarki, a drugą na 1 godzinę do lodówki. Ciasto z lodówki rozwałkować na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i podpiec 15 min w 170st.C. 

Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko odcisnąć z soku, wymieszać z cukrem i wyłożyć na ciasto. Jabłka posypać cynamonem. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki. Piec w 170 st. C przez 45 min. 

Upieczoną szarlotkę można posypać cukrem pudrem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz