Zdjęcie niestety robione na szybko przed zjedzeniem... ale ciacho wyszło naprawdę przepyszne i muszę się nim z Wami podzielić. Koniecznie spróbujcie ☺️
Składniki blaszka 23/33:
ciasto:
mąka pszenna 500 g,
cukier puder 1 szklanka,
żółtka 5 szt,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
masło 250 g,
śmietana 18% 1 łyżka,
beza:
białka 5 szt,
cukier 1 szklanka,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
Dodatkowo:
cukier puder do posypania ciasta,
cukier waniliowy 16 g,
cynamon 2 łyżeczki,
jabłka 1,5 kg,
bułka tarta 2 łyżki,
Sposób przygotowania:
Składniki ciasta siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy na dwie części. Jedną część wkładamy do lodówki, a drugą część do zamrażarki na ok 1 godzinę. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15 min. W 180 st. C. Podpieczone ciasto posypujemy bułką tartą i wykładamy umyte, obrane i starte na tarce o grubych oczkach jabłka. Jabłka posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać po łyżce cukru, następnie dodać budyń i zmiksować na niskich obrotach miksera tylko do połączenia. Na wierzch zetrzeć na tarce ciasto z zamrażarki. Ciasto piec w 170 st. C przez 45-50 min aż szarlotka będzie rumiana. Upieczoną i ostygniętą szarlotkę posypać cukrem pudrem.
Przepis zaczerpnięty ze strony :poprostupycha
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz