czwartek, 29 lipca 2021

Szarlotka z budyniową pianką

Zdjęcie niestety robione na szybko przed zjedzeniem... ale ciacho wyszło naprawdę przepyszne i muszę się nim z Wami podzielić. Koniecznie spróbujcie ☺️



Składniki blaszka 23/33:

ciasto:

mąka pszenna 500 g, 

cukier puder 1 szklanka, 

żółtka 5 szt, 

proszek do pieczenia 1 łyżeczka, 

masło 250 g, 

śmietana 18% 1 łyżka, 

beza:

białka 5 szt, 

cukier 1 szklanka, 

budyń waniliowy 1 opakowanie, 

Dodatkowo:

cukier puder do posypania ciasta,

cukier waniliowy 16 g, 

cynamon 2 łyżeczki, 

jabłka 1,5 kg, 

bułka tarta 2 łyżki, 

Sposób przygotowania:

Składniki ciasta siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy na dwie części. Jedną część wkładamy do lodówki, a drugą część do zamrażarki na ok 1 godzinę. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15 min. W 180 st. C. Podpieczone ciasto posypujemy bułką tartą i wykładamy umyte, obrane i starte na tarce o grubych oczkach jabłka. Jabłka posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać po łyżce cukru, następnie dodać budyń i zmiksować na niskich obrotach miksera tylko do połączenia. Na wierzch zetrzeć na tarce ciasto z zamrażarki. Ciasto piec w 170 st. C przez 45-50 min aż szarlotka będzie rumiana. Upieczoną i ostygniętą szarlotkę posypać cukrem pudrem. 

Przepis zaczerpnięty ze strony :poprostupycha

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz