środa, 21 lipca 2021

Malinowy król

 Lekkie malinowe ciasto na kakaowym biszkopcie z bitą śmietanką z mascarpone, herbatnikami i biszkoptami. Na wierzch ciasta można upiec drugi biszkopt dzięki czemu ciasto będzie o wiele wyższe lub wylać galaretkę. W każdej wersji jest przepyszne. 




Składniki blaszka 23 /33:

Biszkopt:

jajka 5 szt, 

cukier 1 szklanka, 

mąka pszenna 3/4 szklanki, 

proszek do pieczenia 1 łyżeczka, 

kakao 2 łyżki, 

Krem:

śmietanka 36 % 800 ml, 

mascarpone 250 g, 

cukier puder 6-7 łyżek do smaku, 

śmietan fix 2 opakowania, 

maliny 450 g, 

Dodatkowo:

herbatniki kakaowe 150 g, 

Biszkopty podłużne 21 szt, 

Do nasączenia:

woda 125 ml, 

cukier waniliowy 2 łyżki, 

sok z cytryny 1 łyżeczka, 

Sposób przygotowania:

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukru i miksować do rozpuszczenia. Następnie dodać po jednym żółtku. Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia przesiać do miski i dodać w dwóch turach do masy biszkoptowej. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 170 st, C przez 30 min. Do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć z wierzchu biszkopta łupkę. Biszkopt nasączyć wodą z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. 2 łyżki zostawić do posmarowania herbatników. 

Śmietankę z mascarpone ubić na sztywno, zaczynając od niskich obrotów miksera. Następnie dodać śmietan fix oraz cukier puder i zmiksować do połączenia. Krem podzielić na dwie części i do jednej dodać połowę malin i zmiksować krótko mikserem do połączenia. Biszkopt posmarować delikatnie jasnym kremem, wyłożyć pozostałe maliny, które należy przykryć pozostałym białym kremem. Na cieście ułożyć herbatniki, posmarować pozostałą wodą z cukrem. Wyłożyc krem malinowy. Na wierzchu ułożyć podłużne biszkopty. Ciasto włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc, aby biszkopty zmiękły od kremu. 

Ciasto inspirowane przepisem od: ilovebake.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz