Lekkie malinowe ciasto na kakaowym biszkopcie z bitą śmietanką z mascarpone, herbatnikami i biszkoptami. Na wierzch ciasta można upiec drugi biszkopt dzięki czemu ciasto będzie o wiele wyższe lub wylać galaretkę. W każdej wersji jest przepyszne.
Składniki blaszka 23 /33:
Biszkopt:
jajka 5 szt,
cukier 1 szklanka,
mąka pszenna 3/4 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
kakao 2 łyżki,
Krem:
śmietanka 36 % 800 ml,
mascarpone 250 g,
cukier puder 6-7 łyżek do smaku,
śmietan fix 2 opakowania,
maliny 450 g,
Dodatkowo:
herbatniki kakaowe 150 g,
Biszkopty podłużne 21 szt,
Do nasączenia:
woda 125 ml,
cukier waniliowy 2 łyżki,
sok z cytryny 1 łyżeczka,
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukru i miksować do rozpuszczenia. Następnie dodać po jednym żółtku. Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia przesiać do miski i dodać w dwóch turach do masy biszkoptowej. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 170 st, C przez 30 min. Do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć z wierzchu biszkopta łupkę. Biszkopt nasączyć wodą z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. 2 łyżki zostawić do posmarowania herbatników.
Śmietankę z mascarpone ubić na sztywno, zaczynając od niskich obrotów miksera. Następnie dodać śmietan fix oraz cukier puder i zmiksować do połączenia. Krem podzielić na dwie części i do jednej dodać połowę malin i zmiksować krótko mikserem do połączenia. Biszkopt posmarować delikatnie jasnym kremem, wyłożyć pozostałe maliny, które należy przykryć pozostałym białym kremem. Na cieście ułożyć herbatniki, posmarować pozostałą wodą z cukrem. Wyłożyc krem malinowy. Na wierzchu ułożyć podłużne biszkopty. Ciasto włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc, aby biszkopty zmiękły od kremu.
Ciasto inspirowane przepisem od: ilovebake.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz