niedziela, 6 czerwca 2021

Kokosowe z polewą chałwową

 Przepis z maminego zeszytu na bardzo ciekawe ciacho dla miłośników chałwy. Ciasto ucierane ciemne, ciasto kokosowe, jabłka, znowu ciasto ucierane, ale tym razem jasne i to wszystko zakończone grubą polewą z chałwy.



Składniki blaszka 23 /33 :

Ciasto ucierane:

mąka pszenna 2 szklanki,

cukier 1 szklanka,

żółtka 7 szt,

cukier waniliowy 8 g,

margaryna 250 g,

kakao 2 łyżki,

białka 4 szt, 

proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

Ciasto kokosowe:

białka 3 szt, 

cukier 100 g, 

wiórka kokosowe 150 g, 

mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, 

Polewa z chałwy :

Masło 100 g, 

mleko 1/4 szklanki, 

chałwa 150g,

cukier 1/4 szklanki, 

Dodatkowo:

jabłka 70 dag, 

Sposób przygotowania:

Margarynę utrzeć, stopniowo dodawać po jednym żółtku i trochę cukru. Następnie dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i zmiksować do połączenia. Ciasto podzielić na pół i do jednej części dodać 2 łyżki kakao i zmiksować do połączenia. 4 białka ubić na sztywną pianę, podzielić na pół i jedną część  wymieszać z jasnym ciastem, a drugą z ciemnym ciastem. Ciemne ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

3 białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Następnie dodać wiórki kokosowe oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać, pianę kokosową wyłożyć na ciasto ciemne. Na to zetrzeć 70 dag jabłek i posypać cukrem waniliowym. Następnie wyłożyć ciasto jasne i wstawić do piekarnika na 40 min i piec w temp. 170 st. C do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia.

Polewa: Masło rozpuścić, dodać pokruszoną chałwę, cukier oraz mleko, wymieszać i zagotować do połączenia. Polewę odstawić do zgęstnienia, a następnie wylać na ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki aż polewa całkowicie zastygnie. 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam kokos a maz chalwe wspaniale polaczenie. Zrobie na swieta mamy wtedy tez rocznice slubu to juz 52.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gratuluje i życzę wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy. Mnóstwo miłości na kolejne lata. Pozdrawiam

      Usuń