Przepis z maminego zeszytu na bardzo ciekawe ciacho dla miłośników chałwy. Ciasto ucierane ciemne, ciasto kokosowe, jabłka, znowu ciasto ucierane, ale tym razem jasne i to wszystko zakończone grubą polewą z chałwy.
Składniki blaszka 23 /33 :
Ciasto ucierane:
mąka pszenna 2 szklanki,
cukier 1 szklanka,
żółtka 7 szt,
cukier waniliowy 8 g,
margaryna 250 g,
kakao 2 łyżki,
białka 4 szt,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
Ciasto kokosowe:
białka 3 szt,
cukier 100 g,
wiórka kokosowe 150 g,
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka,
Polewa z chałwy :
Masło 100 g,
mleko 1/4 szklanki,
chałwa 150g,
cukier 1/4 szklanki,
Dodatkowo:
jabłka 70 dag,
Sposób przygotowania:
Margarynę utrzeć, stopniowo dodawać po jednym żółtku i trochę cukru. Następnie dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i zmiksować do połączenia. Ciasto podzielić na pół i do jednej części dodać 2 łyżki kakao i zmiksować do połączenia. 4 białka ubić na sztywną pianę, podzielić na pół i jedną część wymieszać z jasnym ciastem, a drugą z ciemnym ciastem. Ciemne ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
3 białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Następnie dodać wiórki kokosowe oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać, pianę kokosową wyłożyć na ciasto ciemne. Na to zetrzeć 70 dag jabłek i posypać cukrem waniliowym. Następnie wyłożyć ciasto jasne i wstawić do piekarnika na 40 min i piec w temp. 170 st. C do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia.
Polewa: Masło rozpuścić, dodać pokruszoną chałwę, cukier oraz mleko, wymieszać i zagotować do połączenia. Polewę odstawić do zgęstnienia, a następnie wylać na ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki aż polewa całkowicie zastygnie.
Uwielbiam kokos a maz chalwe wspaniale polaczenie. Zrobie na swieta mamy wtedy tez rocznice slubu to juz 52.
OdpowiedzUsuńGratuluje i życzę wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy. Mnóstwo miłości na kolejne lata. Pozdrawiam
Usuń