środa, 11 listopada 2020

Piernik z serem

 Łaciate ciasto o smaku piernika z serem. Uwielbiam zarówno pierniki jak i wszelkiego rodzaju serniki, więc dla mnie jest to połączenie idealne. Puszyste ciacho z maślanką i pyszne serowe łaty. Przepis ze strony: słodkieokruszki.


Składniki blaszka 223/33:
Ciasto:
jajka 4 szt,
przyprawa do piernika 4 łyżki,
mąka pszenna 2,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
soda 1 łyżeczka,
dżem truskawkowy 5 łyżek,
maślanka 1 szklanka,
kakao 1 łyżka,
olej 0,5 szklanki,
cukier 1 szklanka,
Masa serowa:
ser biały dwukrotnie mielony  0,5 kg,\
masło 100 g,
jajka 3 szt,
cukier 0,5 szklanki,
budyń waniliowy 2 łyżki,

Sposób przygotowania:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę i wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki i miksować na małych obrotach miksera do połączenia. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 
masa serowa: Jajka ubić z cukrem, dodać rozpuszczone i ostudzone masło. Następnie dodać ser oraz budyń i zmiksować do połączenia. Ser nakładać łyżką na ciasto tworząc łaty. Pieczemy w 170 st.C przez 50 min. do suchego patyczka. Upieczone i ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy rozpuszczoną czekoladą.




1 komentarz:

  1. fajny pomysł, ja za piernikami nie przepadam ale myślę że takiego z serem to bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń