piątek, 30 października 2020

Wuzetka

 Na blogu nie może zabraknąć ukochanego ciasta mojej bratanicy, a mianowicie Wuzetka. Biszkopty czekoladowe, posmarowane dżemem z czarnej porzeczki, przełożone grubą warstwą bitej śmietany, a to wszystko zwieńczone polewą czekoladową.  





Składniki blaszka 23/33:

biszkopt :

jajka 8 szt,

cukier 200 g,

kakao 30 g,

mąka pszenna 195g,

Krem:

śmietanka 36% 1 litr,

cukier puder 7 łyżek,

żelatyna 4 łyżeczki,

polewa:

czekolada mleczna 100 g,

czekolada gorzka 100 g,

śmietanka 36 %  100 ml,

Rozetki z bitej śmietanki:

mleko 200 ml,

Śnieżka w proszku 1 szt,

Do  nasączenia:

kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki,

cukier 1 łyżeczka,

woda 3/4 szklanki,

Dodatkowo:

Dżem z czarnej porzeczki 1 mały słoik,

Sposób przygotowania:

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodać cukier a następnie dodać po jednym żółtku. Suche składniki przesiać w oddzielnym naczyniu. Dodać do biszkopta i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 min w temp 170st.C. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie przekroić wzdłuż na pół.

Kawę rozpuścić w 3/4 szklanki wody i posłodzić cukrem. 

Pierwszy blat biszkoptu, nasączyć połową naparu. Następnie posmarować dżemem.

Żelatynę zalać zimną  wodą do pokrycia i odstawić na 10 min. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie rozpuścić na parze żelatynę, odstawić do ostygnięcia i dodać do kremu, miksując na małych obrotach. Krem wyłożyć na ciasto i przykryć drugim biszkoptem, który również nasączyć. 

Śmietankę podgrzać (nie gotować) połączyć z połamaną w kostkę czekoladą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Polewę odstawić do ostygnięcia. Następnie wylać na ciasto.

Mleko zmiksować ze śnieżką na sztywną pianę. Za pomocą szprycy ozdobić wierzch ciasta. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz