środa, 10 czerwca 2020

Czekoladowe z musem truskawkowym

To ciasto jest obłędne! Czekoladowy, wilgotny spód, delikatny mus truskawkowy i bita śmietana. To ciasto wpisuje na listę obowiązkowych ciast w sezonie truskawkowym. 
Koniecznie spróbujcie, a gwarantuje że nie pożałujecie :-) 





Składniki blaszka 23/33:
Ciasto:
jajka 2 szt,
kefir 1 szklanka,
olej 0,5 szklanki,
zaparzona kawa rozpuszczalna (ostygnięta) 1 szklanka,
mąka pszenna 260 g,
soda 1 łyżeczka,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
kakao 80 g,
cukier waniliowy 1 łyżka,
cukier kryształ 2 szklanki,
szczypta soli,

mus truskawkowy:
truskawki 900 g
sok z cytryny 2 łyżki,
cukier 160 g,
żelatyna w proszku 24 g+ 6 łyżek zimnej wody,
śmietanka 36%  500 ml,

bita śmietana:
śmietanka 36% 500 ml,
śnieżka w proszku 1 szt,

dodatkowo:
czekolada mleczna 8 kostek,

Sposób przygotowania:
Mokre składniki ciasta wymieszać  razem, następnie dodać cukier waniliowy, cukier kryształ oraz przesianą mąkę, sodę kakao i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać do połączenia. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w 170 st.C przez 30-35 min. do suchego patyczka. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Następnie ścinamy powstałą podczas pieczenia górkę na cieście, tak aby było równe. Ciasto wstawiamy do rantu.
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia na 10 min.
Truskawki, sok z cytryny oraz cukier dajemy do garnka i gotujemy aż cukier się rozpuści. Następnie miksujemy blenderem na mus. Do gorącego musu dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Mus odstawiamy do ostygnięcia, ale musimy pilnować aby nie zaczął tężeć. 
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy zmiksowane truskawki i mieszamy do połączenia. Mus odstawiamy i gdy zacznie tężeć to wylewamy go na ciasto.
Kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy śnieżkę w proszku i miksujemy do połączenia. Bitą śmietanką smarujemy wierzch ciasta, a na wierzch ścieramy czekoladę. 
Przepis znaleziony tutaj: https://www.mojewypieki.com

3 komentarze: