Składniki(blaszka 23/33 cm):
Ciasto:
mąka pszenna 500 g,
jajka 3 szt,
śmietana 2 -3 łyżki,
margaryna 200 g,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
cukier kryształ 200 g,
skórka starta z cytryny 1 łyżeczka,
Warstwa jabłkowa:
jabłka 1 kg,
cukier 2 łyżki,
galaretka pomarańczowa 1 szt,
Krem:
mleko 500 ml,
budyń waniliowy 1 szt,
cukier 5 łyżek,
masło 200 g,
Polewa:
czekolada mleczna 150 g,
mleko 6 łyżek,
Dodatkowo:
wiórki kokosowe do posypania ciasta,
Sposób przygotowania:
Składniki ciasta siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na 1 h. Następnie dzielimy na 3 równe części i rozwałkowujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Najłatwiej jest to zrobić bezpośrednio na papierze do pieczenia, przykrywając folią, wtedy ciasto nie przylepia się do wałka. Pieczemy w 170 st.C przez 20 min. aż ciasto będzie złociste.
Upieczone blaty odstawiamy do ostygnięcia.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Smażymy aż puszczą sok, następnie dodajemy galaretkę i mieszamy aż całkowicie się rozpuści. Masę jabłkową wykładamy na pierwszy blat ciasta i przykrywamy kolejnym blatem.
1,5 szklanki, mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie wrzeć to wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotujemy przez 2 min. Gotowy budyń przykrywamy folią i odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce ostygniętego budyniu i miksujemy. Gotową masę wykładamy na ciasto i przykrywamy ostatnim blatem.
Czekoladę łamiemy do rondelka. Dodajemy mleko i stawiamy na palnik o małej mocy. Czekoladę mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewą smarujemy wierzch ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasto z fantazją :D
OdpowiedzUsuń...zrobiłam ten "specyfik" .....ale krem budyniowy nie wyszedł;(((....wydaje mi się ,że budyń należało zagotować z 150ml mleka ....masło miałam 82 % i ogólnie masa wyszła zbyt rzadka ....Może wrzucę starte herbatniki i jakoś uratuję ...Pozdrawiam ....
OdpowiedzUsuńNe mam pojęcia dlaczego masa nie wyszła, ponieważ do wielu ciast zawsze robię w ten sposób i zawsze jest ok. Myślę że jeśli ciasto schłodzi się w lodówce to masa będzie bardzo gęsta. Pozdrawiam
Usuńja mysle ze 2 budynie na 500ml mleka bo budyn musi byc bardzo gesty do kremu
UsuńZawsze daje 1 budyń na 500 ml mleka, bo później ucieram go z kostką masła i masa w lodówce robi się naprawdę bardzo twarda. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń