piątek, 4 października 2019

Tort na roladzie z bananami

Dzisiaj kochani, mam dla Was przepis na mój ulubiony tort, który robiłam już mnóstwo razy. Tort nie wychodzi zbytnio wysoki, ale spokojnie wykroicie z niego 20 kawałków. Tort składa się z rolady, kremu karpatkowego, bitej śmietany oraz bananów. Polecam jest naprawdę pyszny.









Składniki (tortownica o średnicy 26cm):
ciasto na roladę:
jajka 12 szt,
mąka pszenna 12 łyżek,
cukier 12 łyżek,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
sól szczypta,
dodatkowo:
marmolada wieloowocowa 1 mały słoik,

krem:
mleko 1 litr,
budyń waniliowy bez cukru 2 szt,
mąka pszenna 3 łyżki,
cukier 9 łyżek,
masło 200 g,
banany 8 szt,

bita śmietana:
śmietanka 30 % 400 ml,
śnieżka w proszku 2 szt,

dodatkowo:
czekolada mleczna 6 kostek,

Sposób przygotowania:
Składniki na roladę powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier. Dodajemy po jednym żółtku. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia, mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Wszystko delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. 2 blaszki o wymiarze 23/33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto biszkoptowe wylewamy na  obie blaszki i pieczemy w 170 st.C przez 15 min. do suchego patyczka. Ściereczkę kuchenną posypujemy cukrem pudrem. Upieczony biszkopt wykładamy na ścierkę papierem do góry, ostrożnie usuwamy papier do pieczenia i zwijamy wraz ze ściereczką w roladę zaczynając od krótszego boku. Z drugim ciastem biszkoptowym postępujemy w ten sam sposób, ale zaczynamy zwijać roladę od dłuższego boku. Rolady odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie rozwijamy roladę, usuwamy ścierkę i smarujemy marmoladą i ponownie zwijamy. Grubszą roladę kroimy na równe kawałki i wykładamy w koło obręczy tortownicy. Tort najlepiej robić bezpośrednio na paterze. Z drugą roladą postępujemy w ten sam sposób i układamy ją na dnie ciasta.
Połowę mleka nastawiamy na palnik wraz z cukrem. W pozostałym rozpuszczamy proszek budyniowy oraz mąkę, aby nie było grudek najlepiej do rozpuszczenia użyć blendera. Gdy mleko zacznie wrzeć, to powoli wlewamy rozpuszczony budyń i intensywnie mieszamy. Gotujemy ok. 3 min, nie przerywając mieszania. Budyń przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy ostygnięty budyń. Połowę kremu wykładamy na ciasto, następnie układamy banany, tak jak jest to pokazane na zdjęciu i przykrywamy pozostałym kremem.
Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy śnieżkę w proszku i miksujemy do połączenia.
Tort smarujemy połową bitej śmietanki. Następnie ścieramy mleczną czekoladę, a z pozostałej bitej śmietany wyciskamy za pomocą szprycy ozdoby wkoło tortu. Tort chłodzimy w lodówce, a następnie ściągamy obręcz tortownicy i gotowe.

Przepis pochodzi z bloga: www.mojewypieki.com 

4 komentarze:

  1. Czy rolada moze byc gotowa kupiona..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc nigdy nie robilam na roladzie ze sklepu, ale myślę że moglaby byc jeżeli nie miała by dużo nadzienia.

      Usuń
  2. Ale cudnie to wygląda <3 jestem oczarowana :D

    OdpowiedzUsuń