środa, 4 kwietnia 2018

Ryż z jabłkami

Na słodka mam dla Was dzisiaj ryż z jabłkami 😊 Doskonały na kolacje lub podwieczorek. Koniecznie z dodatkiem cynamonu, który nadaje cudownego smaku! Smacznego 💚







Składniki:
ryż biały 2 szklanki,
mleko 2 szklanki,
woda 2 szklanki,
jabłka 1,5 kg,
masło 5 dag,
olej do wysmarowania naczynia,
cynamon,
cukier,

Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy w mleku połączonym z wodą, do momentu aż pochłonie cały płyn i będzie miękki. 
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem wraz z przykrywką.
Na dno wykładamy połowę ugotowanego ryżu, następnie starte jabłka, które posypujemy cynamonem i cukrem według upodobań. Następnie nakładamy pozostały ryż. Na wierzchu układamy wiórka z masła, które robimy za pomocą noża. Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 st. C przez 1 godzinę. 
Smacznego!

3 komentarze: