czwartek, 18 stycznia 2018

Ziemniaczki faszerowane pieczarkami z serem żółtym

Uwielbiam tą przekąskę...gorące, pieczone ziemniaczki, nafaszerowane pieczarkami i otulone ciągnącym się serkiem żółtym. Obowiązkowo polecam podawać tą przystawkę w towarzystwie sosu czosnkowego 💜





Składniki:
ziemniaki średnie 24 szt,
pieczarki 600 g,
cebula 1 szt,
majeranek 1 łyżeczka,
papryka słodka mielona 1 łyżeczka,
kolendra mielona 1 łyżeczka,
czosnek 2 ząbki,
sól i pieprz,
oliwa z oliwek 6 łyżek,
olej do smażenia,
starty ser żółty 100 g, 

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, wydrążamy w nich wgłębienie za pomocą łyżeczki, myjemy, dokładnie wypłukujemy z wody i przekładamy do miski. Do ziemniaków dodajemy oliwę z oliwek, wyciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, kolendrę, słodką paprykę oraz sól i pieprz i dokładnie wszystko razem mieszamy, aby ziemniaki całe były obtoczone w przyprawach. Ziemniaki odstawiamy w zimne miejsce na 2-3 h. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy umyte i pokrojone w kostkę pieczarki, sól i pieprz i smażymy aż odparują wodę. Ziemniaki układamy na blaszce i pieczemy w 200 st. C aż będą miękkie. Następnie ziemniaki napełniamy pieczarkowym farszem i posypujemy startym serem żółtym, ponownie wkładamy blaszkę do piekarnika i pieczemy aż serek się rozpuści. Podajemy z sosem czosnkowym. 

3 komentarze: