niedziela, 21 stycznia 2018

Ciasto Snickers

Dzień dobry kochani! Dzisiaj przepis na Snickersa, ale w nieco innej odsłonie. Tak naprawdę to tylko wierzch ciasta przypomina słynnego batonika ,,Snickers" , ponieważ zrobiony jest z karmelizowanych orzechów. Poza tym ciasto składa się z placków miodowych, przełożonych smażonymi jabłkami z galaretką, która nadaje fajnej rześkości i masą budyniową. Przepis znalazłam w starych zeszytach z przepisami mojej mamy. Ciacho jest naprawdę pyszne! Koniecznie spróbujcie :-)





Składniki (blaszka o wymiarach 23/33 cm.):
ciasto:
mąka pszenna 60 dag
margaryna 30 dag, 
miód 4 łyżki,
jajko 2 szt,
cukier puder 1 szklanka,
soda 2 łyżeczki,

warstwa jabłkowa:
jabłka 1 kg,
galaretka pomarańczowa 1 szt,

masa budyniowa:
mleko 500 ml,
budyń waniliowy 1 szt (40 g),
cukier 5 łyżek,
masło  20 dag,

orzechowy krokant:
orzechy włoskie 20 dag,
miód 2 łyżki,
masło 10 dag,
cukier 10 dag,

Sposób przygotowania:
Ciasto: Mąkę siekamy nożem z margaryną, następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. 
Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Dwie części ciasta pieczemy w 180 st. C przez 15 min. do zezłocenia. Na trzecią część miodowego blatu, przed pieczeniem należy przygotować krokant.
Krokant: Orzechy włoskie grubo kroimy, przekładamy je do rondelka, dodajemy pozostałe składniki i stawiamy na palnik. Smażymy wszystko razem, przez cały czas mieszając aż składniki się połączą. Gorący krokant równomiernie rozsmarowujemy na placku i pieczemy do zezłocenia.
Warstwa jabłkowa: Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do rondelka i smażymy aż się rozpuszczą. Następnie dodajemy galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia i wykładamy na pierwszy blat miodowy. Warstwę jabłkową przykrywamy drugą warstwą ciasta.
Masa  budyniowa: 1 szklankę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy, gdy mleko zacznie się gotować to dodajemy mleko z proszkiem i energicznie mieszamy, gotujemy przez  3 min. Budyń ściągamy z palnika, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia. 
Masło ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy ostygnięty budyń i miksujemy do połączenia. Krem wykładamy na ciasto i przykrywamy krokantem. 
Ciasto najlepiej się kroi na następny dzień. 
Smacznego :)   


2 komentarze:

  1. kiedyś dość często robiłam to ciasto, pamiętam że było pyszne, muszę zrobić kidyś bo skusiłas mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym kawałeczek...albo dwa :D :)

    OdpowiedzUsuń