Dla odmiany naszych tradycyjnych polskich placków ziemniaczanych, dzisiaj urozmaicona wersja a mianowicie placuszki ziemniaczane z jarmużem. Placki wyszły równie smaczne...Wszystkich fanów tego niesamowicie zdrowego warzywa zapraszam do spróbowania.
Jako sos polecam zrobić czosnkowy lub po prostu podawać placuszki z naturalnym jogurtem i ketchupem.
Składniki:
ziemniaki duże 4 szt,
jarmuż 2 garście,
cebula 1 szt,
czosnek 2 ząbki,
jajko 1 szt,
mąka pszenna 3 łyżki,
koperek posiekany 3 łyżki,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia,
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach, ale uważam, że starte na miazgę były by smaczniejsze. Następnie odlewam z ziemniaków nadmiar wody. Do ziemniaków ścieramy cebulę na najmniejszych oczkach. Jarmuż myjemy, odcinamy twarde części i drobno siekamy, dodajemy do masy ziemniaczanej. Następnie wyciskamy czosnek przez praskę. Dodajemy jajko, mąkę, koperek i przyprawiamy masę do smaku solą i pieprzem. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Usmażone placuszki układamy na papierowym ręczniku, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz