niedziela, 8 października 2017

Kruche ciasto z jabłkami i budyniem

Jesień kojarzy mi się z szarlotką...w chłodne dni mogłabym ją jeść codziennie, ale taką dopiero co wyciągniętą z piekarnika. Szarlotka na gorąco smakuje mi zdecydowanie najbardziej! Dla odmiany u mnie dzisiaj również ciasto z jabłkami, ale pokrojonymi w cząstki, a nie startymi, a do tego pyszny waniliowy budyń i oczywiście cynamon, bez którego nie mogłabym się obejść. Ciacho jest wyśmienite! Zapraszam 😉

Składniki(blaszka o wymiarach 23/30 cm):
ciasto:
mąka pszenna 3,5 szklanki,
cukier kryształ 3/4 szklanki,
masło 200 g,
jajko 1 szt,
śmietana 12% 2 łyżki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
skórka z pomarańczy starta 1 łyżeczka,
dodatkowo:
budyń waniliowy 2 opakowania,
mleko 1 litr,
cukier 8 łyżek,
jabłka 7 szt,
cynamon do posypania jabłek,
cukier puder do posypania ciasta,
bułka tarta,

Sposób przygotowania:
Składniki ciasta najpierw siekamy nożem, a następnie łączymy za pomocą dłoni. Gotowe ciasto dzielimy na pół. Jedną połowę wkładamy do zamrażarki, a drugą rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki. Ciasto posypujemy delikatnie bułką tartą.
Jabłka obieramy, kroimy na cząstki, układamy na cieście i posypujemy cynamonem.
Następnie przygotowujemy budyń. 3 szklanki mleka wlewamy do garnka i nastawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy oraz cukier, tak aby nie było grudek. Gdy mleko zacznie wrzeć to wlewamy mleko z budyniami i cały czas energicznie mieszamy, aby budyń się nie przypalił oraz aby nie powstały w budyniu grudki. Budyń gotujemy ok 3 min. 
Gorący budyń wylewamy równomiernie na jabłka. 
Na wierzch ciasta ścieramy na grubych oczkach pozostałe ciasto z zamrażarki. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 45 min.aż ciasto będzie złociste. Schłodzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Ciasto przechowujemy w lodówce. 

5 komentarzy:

  1. odnośnie mąki i cukru- to chyba ma być 3/4 i 3/5 szklanki, a nie 3,5 (trzy i pół)??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąki w przepisie ma być 3 i pół szklanki, a cukru 3/4 szklanki. Pomyliłam się i przy cukrze zamiast ukośnika dałam przecinek. Błąd już poprawiony, dziękuję. Pozdrawiam

      Usuń
  2. jedno z lepszych jesiennych ciast ;)

    OdpowiedzUsuń