Składniki:
kasza jaglana 0,5 szklanki,
woda 1,5 szklanki,
pieczarki 200 g,
papryka słodka, kurkuma, majeranek, sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia,
mąka pszenna 1 łyżka,
bułka tarta do obtoczenia,
Sposób przygotowania:
Kaszę zalewamy gorącą wodą i stawiamy na palnik. Co jakiś czas kaszę należy pomieszać aby nie przywarła. Kaszę gotujemy do momentu, gdy pochłonie całą wodę i będzie miękka. Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanym oleju aż odparują wodę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kaszę łączymy z pieczarkami i przyprawiamy do smaku. Gdy kasza ostygnie to dodajemy mąkę, mieszamy, jeśli masa jest zbyt sucha to dodajemy trochę wody. Następnie formujemy kotlety i obtaczamy je z każdej ze stron w bułce tartej. Na rozgrzany olej kładziemy kotlety i smażymy aż będą rumiane. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
pyszna propozycja ;)
OdpowiedzUsuń