Składniki:
biszkopt:
jajka 5 szt,
mąka pszenna 3/4 szklanki,
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki,
cukier 3/4 szklanki,
ciasto kokosowe:
białka 5 szt,
kokos 1 szklanka,
biszkopty podłużne 5 szt,
cukier puder 1 szklanka,
masa:
mleko 1 szklanka,
sok z ananasów + woda, razem powinno być 2 szklanki,
cukier kryształ 3/4 szklanki,
żółtka 5 szt,
budyń waniliowy 2 opakowania,
ananas w puszce 1 opakowanie,
masło 2 kostki po 200 g,
do nasączenia:
woda gorąca 3/4 szklanki,
cukier waniliowy 1 opakowanie,
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy biszkopt. Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, miksujemy, dodajemy stopniowo po jednym żółtku, nie przerywając ubijania.W oddzielnym naczyniu przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy. Następnie mąkę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia składników. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy równomiernie do blaszki i pieczemy w 170 stopniach przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt rzucamy na ścierkę z wysokości 30 cm i odstawiamy w blaszce do ostygnięcia. Gdy biszkopt będzie zimny to ostrożnie obkrawamy go wokoło blaszki, wyciągamy, odrywamy od niego papier do pieczenia i przekrawamy go w szerz na dwie równe połowy. Skórkę, która powstała na wierzchu biszkopta delikatnie osunęłam.
Następnie pieczemy ciasto kokosowe. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy. Biszkopty kruszymy i łączymy z wiórkami kokosowymi, następnie dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 170 stopniach przez 15 min. aż ciasto będzie rumiane.
W tym czasie przygotowujemy masę. Ananasy odcedzamy. Sok łączymy z wodą, razem musi być 2 szklanki. Płyn wlewamy do garnka, dodajemy cukier, mieszamy aby się rozpuścił. Do miski wlewamy mleko i żółtka, dodajemy do tego budynie i dokładnie mieszamy, aby proszek się rozpuścił. Gdy sok z wodą zacznie się gotować to wlewamy mleko z budyniami i przez cały czas mieszamy, aby w budyniu nie powstały grudki. Budyń należy gotować przez 4-5 min. Następnie garnek z budyniem przykrywamy folią aluminiową, aby na powierzchni nie powstał kożuch i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masła ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy po łyżce budyniu i przez cały czas miksujemy masę. 1/4 część masy odkładamy do innej miski. Ananasy kroimy na cząstki i dodajemy do większej części masy. Następnie mieszamy do połączenia.
Na dno tortownicy lub jeśli macie na podkładkę do tortu układamy pierwszą część biszkoptu. Do gorącej wody dodajemy cukier waniliowy, mieszamy, a następnie połową wody nasączamy biszkopt. Następnie nakładamy połowę masy z cząstkami ananasa, przykrywamy to ciastem kokosowym, następnie nakładamy drugą część masy i biszkopt, który również nasączamy. Wierzch oraz boki tortu smarujemy pozostałą masą. Najłatwiej jest to zrobić za pomocą specjalnej szpachelki, wtedy łatwiej jest rozprowadzić masę, tak aby tort był równy, niestety ja takiej nie miałam, więc na torcie było widać pewne niedociągnięcia, także następnym razem obowiązkowo muszę użyć szpachelki. Wierzch i boki tortu możemy obsypać wiórkami kokosowymi lub obłożyć masą lukrową. Przepis na lukier plastyczny znalazłam tutaj. Dodatkowo tort udekorowałam świeżymi różami. Życzę smacznego💗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz