sobota, 16 września 2017

Najlepsza Szarlotka mojej mamy

Szarlotka to zdecydowanie jedno z najbardziej popularnych ciast w Polsce, które możemy zrobić na wiele smacznych sposobów. Moim ulubionym przepisem jest, przepis mojej mamy, który bardzo często wykorzystuje w mojej kuchni. Przepis nie jest skomplikowany, a ciasto wychodzi zawsze przepyszne. Jedynym składnikiem jaki dodaje od siebie jest starta skórka cytryny lub pomarańczy do ciasta. Dzięki skórce ciacho zyskuje dodatkowego wspaniałego aromatu. Zapraszam na przepis 😊



Składniki (wymiary blaszki to 23/33) :
ciasto:
mąka pszenna 4 szklanki,
cukier kryształ 1 szklanka,
margaryna 1 kotka 250 g,
jajko 1 szt,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
jogurt naturalny lub śmietana 12% 2 łyżki,
skórka starta z połowy cytryny,
dodatkowo:
jabłka 1,5 kg,
cynamon do posypania jabłek,
cukier do posypania jabłek,
mąka do podsypywania ciasta,
cukier puder do posypania ciasta,
bułka tarta,

Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki ciasta i siekamy go nożem, a następnie zagniatamy rękami. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną z nich wkładamy do zamrażarki. Drugą część rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na papier rozwałkowane ciasto lub możemy go wałkować bezpośrednio na papierze, który potem przenosimy na blaszkę. Ciasto posypujemy delikatnie bułką tartą. Nie martwcie się, jest ona nie wyczuwalna w cieście. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie jabłka odciskamy z nadmiaru soku i układamy równo na cieście. Jabłka posypujemy cukrem oraz cynamonem według uznania. Drugą część ciasta wyciągamy z zamrażarki i ścieramy na grubych oczkach na wierzch ciasta. Piekarnik rozgrzewamy. Ciacho wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170-180 stopniach przez 1 h. do suchego patyczka. Upieczone i ostygnięte ciasto, posypujemy cukrem pudrem.


6 komentarzy: