piątek, 21 lipca 2017

Hreczanyki - podkarpackie mielone

W związku z tym, że pochodzę z podkarpacia, to zaczęłam interesować się kuchnią tego regionu. Mimo, że mieszkam w tamtych stronach to nigdy nie słyszałam o starodawnych mielonych. Hreczanyki zrobione są z mięsa mielonego i kaszy gryczanej. Podawać je możemy z sosem na zimno lub z sosem grzybowym, który doskonale się komponuje z mielonymi. Kasza gryczana sprawia, że kotlety są chrupkie, sycące oraz zdrowe. Przepis na te ciekawe kotlety znalazłam tutaj, zmieniłam tylko nieco proporcje kaszy w stosunku do mięsa. Zapraszam!




Składniki:
mięso mielone wieprzowe 500 g,
kasza gryczana 300 g,
jajka 2 szt,
czosnek 3 ząbki,
sól i pieprz do smaku,
zioła prowansalskie do smaku,
olej do smażenia,

Sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną płuczemy, zalewamy 1,5 szklanki wody i gotujemy w osolonej wodzie aż kasza będzie miękka i pochłonie całą wodę. Mięso łączymy z jajkami i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy ugotowana kasza ostygnie to dodajemy ją do mięsa i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. W dłoniach formujemy kotlety i kładziemy je na rozgrzanym oleju. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. 

1 komentarz: