środa, 28 czerwca 2017

Tagliatelle ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Jeśli szukacie szybkiego obiadu bezmięsnego, to mam coś dla Was 😊 Pyszny makaron Tagliatelle ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, a to wszystko skąpane w sosie śmietanowym... Uwielbiam to danie💜 Do makaronu polecam dodatkowo mnóstwo parmezanu i lampkę winka 😊Pyszota! Jeśli spróbujecie tego dania to dajcie znać czy smakowało:-) Miłego dnia! 



Składniki:
sos:
szpinak 200 g,
cebula 1 szt,
czosnek 2 duże ząbki,
suszone pomidory 10 plastrów,
śmietanka 30-36% 200 ml,
zioła prowansalskie 1,4 łyżeczki,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia,

dodatkowo:
makaron Tagliatelle 400 g,
parmezan do posypania,
sól,

Sposób przygotowania:
Szpinak myjemy i drobno siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na oleju. Dodajemy szpinak, mieszamy i smażymy do momentu aż szpinak odparuje całą wodę. Co jakiś czas szpinak należy pomieszać. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, śmietankę oraz sól i pieprz do smaku. 
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Łączymy z sosem, mieszamy i wykładamy na talerze. Makaron posypujemy obficie parmezanem. Smacznego:-) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz