poniedziałek, 22 maja 2017

Spaghetti z pulpetami z soczewicy (wegańskie)

Makaron w połączeniu z sosem pomidorowym z pieczoną papryką i pulpetami z czerwonej soczewicy. Całość dopełniają płatki drożdżowe i świeża bazylia... Niebanalny obiad, który świetnie smakuje z lampką wytrawnego winka. Danie w pełni odpowiednie dla wegan 💗. Osoby na diecie bezglutenowej, wystarczy że zamienią mój pszenny makaron na bezglutenowy. Obiadek bardzo syty i smakowity... 😋 
Kocham eksperymentować z soczewicą i kocham ją jeść. Smak soczewicy jest dla mnie obłędny! Najcudowniejsze w tym wszystkim jest to, że poza jej walorami smakowymi ma jeszcze jedną ważną zaletę, a mianowicie to, że jest zdrowa! 😊 





Składniki:
sos:
pomidory z puszki 2 opakowania,
papryka czerwona 1 szt,
czosnek 6 ząbków,
oliwa z oliwek 4 łyżki,
świeża bazylia 1 łyżka,
papryka słodka mielona 1 łyżeczka,
sos sojowy 1 łyżka,
sól i pieprz do smaku,

pulpety:
soczewica czerwona 2 szklanki,
czosnek 1 ząbek,
płatki owsiane 3 łyżki,
kurkuma mielona 1 łyżeczka,
garam masala lub mielona kolendra 1 łyżeczka,
sól i pieprz do smaku,

dodatkowo:
spaghetti 1 opakowanie,
płatki drożdżowe do posypania,
świeża bazylia kilka listków,

Sposób przygotowania:
Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy pestki i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez 15-20 min, aż papryka będzie miękka i lekko przypieczona. Następnie paprykę odstawiamy do ostygnięcia i ściągamy z niej skórkę. Pomidory z puszki otwieramy i przelewamy do garnka, dodajemy upieczoną paprykę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe składniki sosu. Sos miksujemy blenderem aż będzie jednolity. 
Soczewicę płuczemy trzykrotnie w wodzie, następnie zalewamy wodą, tak aby była przykryta, (u mnie dwie szklanki) i nastawiamy na palnik. Gotujemy aż będzie miękka, co jakiś czas soczewicę należy pomieszać, aby nie przywarła do spodu garnka. 
Do ugotowanej soczewicy dodajemy płatki owsiane, wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Z masy formujemy okrągłe pulpety, które układamy na wysmarowanej olejem blaszce. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 min, aż lekko się zrumienią. Podczas pieczenia pulpety można przewracać, aby były równomiernie upieczone. 
Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie na al dente, następnie odcedzamy. Sos podgrzewamy. Na talerzu układamy makaron, następnie polewamy  sosem, układamy pulpety i posypujemy posiekaną bazylią oraz płatkami drożdżowymi. Smacznego!


Danie pachnące ziołami 4.

2 komentarze: