środa, 24 maja 2017

Pomidorowa pasta z kaszy jaglanej

Kasza, kasza, kasza! Znowu kolejny przepis z wykorzystaniem kaszy jaglanej :-) Oj taaak, przyznaje się że jestem kaszomaniakiem, a w szczególności kaszy jaglanej! Jak już pewnie wspominałam, uwielbiam wykorzystywać kaszę na różne sposoby. Tym razem zrobiłam pastę z dodatkiem duszonych pomidorów, cebulki, czosnku i oczywiście obowiązkową  mieszanką przypraw. Do pasty możemy dodać swoje ulubione świeże zioła. Szybki i ciekawy dodatek do pieczywa, życzę smacznego! 😊



Składniki:
kasza jaglana 1 szklanka,
woda 2 szklanki,
pomidory 2 szt,
cebula 1 szt,
czosnek 2 ząbki,
pieprz ziołowy  pół łyżeczki,
papryka słodka mielona 1 łyżeczka,
zioła prowansalskie pół łyżeczki,
sól i pieprz do smaku,
sos sojowy do smaku,
oliwa z oliwek lub olej do smażenia,

Sposób przygotowania:
Kaszę zalewamy gorącą wodą i gotujemy do momentu aż pochłonie całą wodę i będzie miękka. Co jakiś czas kaszę należy pomieszać. 
Pomidory zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 2 minuty, a następnie odcedzamy i ściągamy skórkę. 
Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz przyprawy i dusimy aż pomidory będą miękkie. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i wyciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem mieszamy  i gotowe :-) 

3 komentarze:

  1. Czy w okresie zimowym można pomidory zastąpić przecierem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pomidorami pasta jest zdecydowanie o wiele lepsza. Pozdrawiam

      Usuń