piątek, 21 kwietnia 2017

Surówka z kapusty pekińskiej

Na dodatek do obiadu proponuję dzisiaj surówkę z kapusty pekińskiej. Kolorową i bardzo smaczną! Do surówki dodałam kukurydzę, pomidory, cebulkę i pietruszkę, a to wszystko skąpane w sosie czosnkowym. Uwielbiam, gdy na talerzu jest kolorowo, jedzenie w tedy prezentuje się o wiele bardziej smakowicie 😋....
Do surówki potrzebujemy również sos...z tą surówką polecam sos czosnkowy! Warzywa w połączeniu z tym sosem smakują idealnie :-) Sos czosnkowy, jest moim ulubionym i robię go w domu bardzo często, ale niestety ma to swój minus, bo potem wstydzę się do kogokolwiek odezwać ze względu na zapach z ust 😃, no ale dla tego smaku warto...😊




 Składniki:
kapusta pekińska 1/4 szt,
kukurydza konserwowa 1/4 puszki,
pomidor 2 szt,
czerwona cebula pół szt,
natka pietruszki posiekana 3 łyżki,

sos czosnkowy:
jogurt naturalny 3 łyżki,
majonez 3 łyżki,
czosnek 2 ząbki,
sól i pieprz do smaku,
zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki,
sok z cytryny do smaku,

Sposób przygotowania:
Kapustę pekińską dokładnie myjemy, następnie drobno siekamy. Pomidory kroimy w cząstki i układamy na posiekanej kapuście. Cebulkę obieramy i drobno kroimy. Do surówki dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz posiekaną natkę pietruszki.
Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie oraz sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Gotowym sosem polewamy warzywa. Surówkę podajemy jako dodatek do drugiego dania. Smacznego 😊



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz