wtorek, 18 kwietnia 2017

Sałatka warzywna z czerwoną fasolą

Pewnie po świętach jesteście objedzeni sałatkami i pysznymi ciastami, ale może wykorzystacie mój przepis w następny weekend:-) 
Jest to smaczna sałatka, którą podałam w miseczce z szynki. Moim zdaniem w ten sposób sałatka bardzo ciekawie się prezentuje... Szynkę możemy również zastąpić serem żółtym. Wystarczy plasterki sera, najlepiej okrągłego przekroić na pół i poprzyklejać w koło sałatki. A jakie sałatki gościły na Waszym świątecznym stole?
Z majonezem? Czy bardziej lekkie na bazie oliwy z oliwek? Ja uwielbiam wszelkie rodzaje sałatek!!! Z majonezem i zdrowe wersje również...mogłabym jeść i jeść 😊 


Składniki:
fasolka czerwona 1 puszka,
kukurydza konserwowa pół puszki,
groszek konserwowy pół puszki,
ogórki kiszone 5 szt,
jabłko 1 szt,
marchew 2 szt,
pietruszka korzeń 1 szt,
cebula pół szt,
majonez 7 łyżek,
jogurt naturalny 6 łyżek,
musztarda stołowa 1 łyżeczka,
sól i pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:
Marchew i pietruszkę myjemy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy  do miękkości. Ugotowane warzywa odstawiamy do ostygnięcia, następnie obieramy i kroimy w drobną kostkę. Obraną cebulę i jabłko również kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych warzyw. Dodajemy odcedzony groszek, fasolkę i kukurydzę. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, musztardą i przyprawami. Sos dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy. Podajemy z dodatkiem pieczywa💚Smacznego😉

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz