czwartek, 30 marca 2017

Zrazy wieprzowe w sosie własnym

Dzień dobry:-) Dzisiaj przepis dla miłośników mięsa :-) Tym razem zrazy wieprzowe, zawijane z szynką oraz ogórkiem konserwowym, podane w sosie własnym z dodatkiem słodkiej śmietanki. Idealny dodatek do klusek śląskich lub kaszy gryczanej. W moim rodzinnym domu nie pamiętam, aby moja mama przygotowywała jakikolwiek rodzaj roladek mięsnych, więc tego niestety nie mogłam się od niej nauczyć. Staram się sama wykombinować coś ciekawego z mięcha i łącze go z różnymi dodatkami. Testerem jest mój mąż 😃, ale na szczęście nie narzeka bo uwielbia mięso i mógłby jeść go na okrągło gdyby nie patrzył na względy zdrowotne. A o to moje zrazy :-) 



Składniki:
mięso wieprzowe 4 plastry,
ogórek konserwowy 2 szt,
szynka 4 plastry,
mąka 4 łyżki,
musztarda Dijon lub angielska 2 łyżeczki,
śmietanka 30% 5 łyżek,
liść laurowy 2 szt,
ziele angielskie 5 ziaren,
majeranek szczypta,
sól i pieprz,
olej do smażenia,

Sposób przygotowania:
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie rozbijamy na cienkie płaty. Każdy rozbity plaster mięsa oprószamy z obu stron solą i pieprzem, następnie smarujemy z jednej strony musztardą, kładziemy plaster szynki oraz dwa kawałki przekrojonego wzdłuż ogórka. Zwijamy roladkę i związujemy ją nitką, tak aby się nie otworzyła i aby miała ładny kształt. Roladki obtaczamy w dwóch łyżkach mąki. Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy olej. Następnie kładziemy roladki i smażymy z każdej ze stron. Gdy mięsko będzie już zrumienione to zalewamy go wodą tak, aby praktycznie całe były przykryte. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i dusimy na małym ogniu przez 40-45 min. Gdy zrazy będą gotowe to wyciągamy je z powstałego sosu i dodajemy do niego majeranek, sól i pieprz do smaku. Pozostałą mąkę mieszamy z 5 łyżkami zimnej wody, wlewamy do niej chochelkę gorącego sosu, mieszamy i wlewamy z powrotem do garnka. Dodajemy słodką śmietankę i zagotowujemy. Podajemy ze zrazami.

2 komentarze: