środa, 1 marca 2017

Sałatka gyros

Myślę, że ta sałatka jest bardzo znana przez wszystkich. Jeśli nie robiliście tej sałatki w swoim domu to zapewne próbowaliście jej na jakimś przyjęciu. Salatka gyros zyskała ooogromną popularność w Polsce. Możemy ją przygotować warstwowo lub wymieszaną, która wersja bardziej Wam odpowiada? Dla mnie szczerze powiedziawszy to nie ma znaczenia. Jednak ogromne znaczenie ma skład sałatki i jej smak. Moja ulubiona wersja sałatki gyros jest ta z dodatkiem marynowanych pieczarek- pyyycha! 
Sałatkę możemy podawać z pieczywem, tortillą lub jako nadzienie do pity. A teraz zapraszam na mój przepis :-) 



Składniki:
kapusta pekińska mała 1 szt,
papryka konserwowa 1 duży słoik,
ogórki konserwowe 1 mały słoik,
kukurydza konserwowa 1 puszka,
cebula czerwona 1 szt,
pieczarki marynowane 1 mały słoik,
podwójna pierś z kurczaka,
przyprawa kebab-gyros pół opakowania,
olej do smażenia,

sos:
majonez 6 łyżek,
ketchup 6 łyżek,
musztarda delikatesowa 1 łyżeczka,
jogurt naturalny 2 łyżki,
sol i pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:
Kapustę pekińską dokładnie myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Paprykę konserwową i ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Cebulkę obieramy, drobno kroimy i dodajemy do warzyw. Pieczarki kroimy na 4 części. Dodajemy odcedzoną kukurydze. 
Piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kostek. Następnie piersi kroimy w kostkę i łączymy z przyprawą kebab-gyros. Na patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy pokrojonego kurczaka. Smażymy na rumiany kolor. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Składniki sosu łączymy w miseczce ze sobą i wylewamy do sałatki. Dodajemy piersi kurczaka bez nadmiaru oleju. Wszystko razem mieszamy i podajemy. Przechowujemy w lodówce. Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz