wtorek, 21 marca 2017

Ciasto ucierane ze śliwkami

Dzień dobry :-) Czy macie już plany jakie ciasto zrobicie na weekend? Jeśli nie macie zbytnio czasu na przygotowanie pracochłonnego ciacha to polecam prostego ucierańca. Do takiego ciasta możecie użyć dowolne owoce. Moje ulubione ciasto ucierane jest z truskawkami, ale  pobuszowałam trochę w zamrażarce mojej mamy i zamiast truskawek znalazłam śliwki...ale wyszło równie smaczne! 😊 Ciasto przygotujemy w 5 min i będziemy mogli cieszyć się domowym ciastem do kawki lub herbatki. Zapraszam na przepis:-)



Składniki:
jajka 5 szt,
mąka 3 szklanki,
cukier 1 szklanka,
cukier waniliowy 1 opakowanie,
skórka z cytryny 1 łyżeczka,
olej 3/4 szklanki,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,

dodatkowo:
śliwki mrożone 50 dag,
cukier puder do posypania ciasta,

kruszonka:
mąka pszenna 5 dag,
cukier 5 dag,
masło 5 dag,

Sposób przygotowania:
Jajka z cukrem ucieramy mikserem. Dodajemy olej i miksujemy na niskich obrotach miksera. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy ciasto łyżką, do połączenia składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Zamrożone śliwki, układamy na cieście czubkami do dołu. 
Mąkę, cukier i masło rozcieramy opuszkami palców i posypujemy po wierzchu ciasta. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 45 min, do tzw. suchego patyczka. Ostygnięte ciacho posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :-)



4 komentarze:

  1. koooocham ucierane <3 mniaaam.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste, ucierane ciasto, a ile radości w jego spożywaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na te proporcje jakie wymiary blaszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, wymiary mojej blaszki to 30/23. Pozdrawiam:)

      Usuń