Składniki:
pieczarki 350 g,
cebula 1 szt,
śmietana 12% 4 łyżki,
liść laurowy 2 szt,
sos sojowy 3 łyżki,
ziele angielskie 3 ziarna,
mąka pszenna 1 łyżka,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia,
Sposób przygotowania:
Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Pieczarki myjemy, kroimy w półplasterki i dodajemy do cebuli. Chwile podsmażamy, a następnie podlewamy wodą i dodajemy przyprawy. Gotujemy na małym ogniu do miękkości. Do śmietany dodajemy mąkę pszenną, kilka łyżek gorącego sosu, mieszamy, następnie dodajemy do pieczarek i energicznie mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 2-3 min, dodajemy sos sojowy i przyprawiamy sos solą i pieprzem. Możemy do sosu dodać również świeży koperek lub natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz