Składniki:
soczewica czerwona 500 g,
cebula 1 szt,
czosnek 2 ząbki,
marchew 2 szt,
koncentrat 3 łyżki,
liść laurowy 2 szt,
ziele angielskie 5 ziaren,
kmin rzymski 1 łyżka,
kolendra mielona 1 łyżka,
papryka słodka mielona 1 łyżka,
garam masala 1 łyżeczka,
kurkuma 1 łyżeczka,
owoc jałowca 3 ziarna,
zioła prowansalskie pół łyżeczki,
chili do smaku,
pieprz i sól do smaku,
olej do smażenia,
Sposób przygotowania:
Cebule drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy wszystkie przyprawy i podsmażamy przez 2 min przez cały czas mieszając. Marchew obieramy, kroimy w półplasterki i dodajemy do cebuli. Soczewice płuczemy 3 razy, następnie dodajemy do warzyw i podlewamy wodą. tak aby cala soczewica była przykryta. Gotujemy do miękkości warzyw. W razie potrzeb dodajemy wodę. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy potrawkę do smaku chili, solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz