piątek, 10 lutego 2017

Potrawka z czerwonej soczewicy

Soczewica posiada cenne właściwości prozdrowotne. Zawiera w sporej ilości błonnik, który pomaga w redukcji złego cholesterolu. Codzienne spożywanie soczewicy zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, pomaga zapobiec udarom mózgu i zawałom serca. Soczewica jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, potasu oraz kwasu foliowego. O zaletach soczewicy mogłabym jeszcze długo pisać, ale przejdźmy teraz do przepisu. Otóż potrawkę z soczewicy przygotujemy w kilka chwil, ponieważ czerwona soczewica bardzo szybko się gotuje, a poza tym nie potrzebuje wcześniejszego namaczania. Najważniejszą, rzeczą w przepisie jest podsmażenie przypraw, dzięki temu danie będzie niezwykle aromatyczne, a od naszego domu będą się ciągnęły cudowne zapachy 😊 Moim ulubionym dodatkiem do potrawki jest świeże pieczywo, ale możemy również ją podać z innymi dodatkami np. z ryżem  lub chlebkiem naan :-)  




Składniki:
soczewica czerwona 500 g,
cebula 1 szt,
czosnek 2 ząbki,
marchew 2 szt,
koncentrat 3 łyżki,
liść laurowy 2 szt,
ziele angielskie 5 ziaren,
kmin rzymski 1 łyżka,
kolendra mielona 1 łyżka,
papryka słodka mielona 1 łyżka,
garam masala 1 łyżeczka,
kurkuma 1 łyżeczka,
owoc jałowca 3 ziarna,
zioła prowansalskie pół łyżeczki,
chili do smaku,
pieprz i sól do smaku,
olej do smażenia,

Sposób przygotowania:
Cebule drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy wszystkie przyprawy i podsmażamy przez 2 min przez cały czas mieszając. Marchew obieramy, kroimy w półplasterki i dodajemy do cebuli. Soczewice płuczemy 3 razy, następnie dodajemy do warzyw i podlewamy wodą. tak aby cala soczewica była przykryta.  Gotujemy do miękkości warzyw. W razie potrzeb dodajemy wodę. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy potrawkę do smaku chili, solą i pieprzem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz