środa, 1 lutego 2017

Sałatka z kuskusem i warzywami

Wieloskładnikowa sałatka z kuskusem w roli głównej, pełna kolorów i witamin. Sałatka jest niskokaloryczna i bardzo zdrowa. Doskonała na przyjęcia, lekkie śniadanie lub lunch w pracy. Bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu. Ponadto jest odpowiednia dla wegan i wegetarian. 
Z kuskusem możemy przygotować naprawdę smakowite potrawy i sałatki....Dzisiaj zapraszam do wypróbowania sałatki z warzywami, posypanej prażonym słonecznikiem, który dodaje rewelacyjnego zapachu.  





Składniki:
kuskus 1 szklanka,
brokuł mały 1 szt
pomidor 1 szt,
papryka czerwona 1 szt,
kukurydza pół puszki,
ogórki konserwowe 4 szt,
oliwki czarne 8 szt,
słonecznik 2 łyżki,

dressing:
oliwa z oliwek 6 łyżek,
sok z cytryny 1 łyżeczka,
zioła prowansalskie pół łyżeczki,
czosnek 2 ząbki,
sol i pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:
Kasze kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
Brokuła dzielimy na różyczki, zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 3 min w osolonej wodzie, następnie odcedzamy i wkładamy brokuła do zimnej wody. Paprykę, pomidora i ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Oliwki przekrawamy na pół.
W misce układamy połowę kaszki kuskus. Następnie czerwoną paprykę, ogórki konserwowe, oraz połowę pomidorów, kukurydze i połowę różyczek brokuła. Następnie na warzywach układamy ponownie kasze kuskus i pozostałe warzywa. Na wierzchu układamy oliwki.
Oliwę z oliwek mieszamy z przyprawami, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny. Gotowym dressingiem polewamy sałatkę. Możemy również dodać do sałatki musztardę oraz sos sojowy.
Na suchej patelni podprażamy słonecznik, następnie posypujemy nim wierzch sałatki. 




1 komentarz: