Wieloskładnikowa sałatka z kuskusem w roli głównej, pełna kolorów i witamin. Sałatka jest niskokaloryczna i bardzo zdrowa. Doskonała na przyjęcia, lekkie śniadanie lub lunch w pracy. Bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu. Ponadto jest odpowiednia dla wegan i wegetarian.
Z kuskusem możemy przygotować naprawdę smakowite potrawy i sałatki....Dzisiaj zapraszam do wypróbowania sałatki z warzywami, posypanej prażonym słonecznikiem, który dodaje rewelacyjnego zapachu.
Składniki:
kuskus 1 szklanka,
brokuł mały 1 szt
pomidor 1 szt,
papryka czerwona 1 szt,
kukurydza pół puszki,
ogórki konserwowe 4 szt,
oliwki czarne 8 szt,
słonecznik 2 łyżki,
dressing:
oliwa z oliwek 6 łyżek,
sok z cytryny 1 łyżeczka,
zioła prowansalskie pół łyżeczki,
czosnek 2 ząbki,
sol i pieprz do smaku,
Sposób przygotowania:
Kasze kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu.
Brokuła podzielić na różyczki, zalać wrzątkiem i gotować przez 3 min w osolonej wodzie, następnie odcedzić i włożyć brokuła do zimnej wody. Paprykę, pomidora i ogórki konserwowe kroić w kostkę. Oliwki przekroić na pół.
W misce ułożyć połowę kaszy kuskus. Następnie czerwoną paprykę, ogórki konserwowe, oraz połowę pomidorów, kukurydze i połowę różyczek brokuła. Następnie na warzywach ułożyć ponownie kasze kuskus i pozostałe warzywa i oliwki.
Oliwę z oliwek mieszać z przyprawami, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny. Gotowym dressingiem polać sałatkę. Możemy również dodać do sałatki musztardę oraz sos sojowy.
Na suchej patelni podprażyć słonecznik, następnie posypać nim wierzch sałatki.
Jaka pyszna sałatka, bardzo takie lubię :-)
OdpowiedzUsuń