wtorek, 17 stycznia 2017

Wegański burger

Hamburger jest to bardzo smaczne danie typu fast food. Tradycyjnie podawany z burgerem wołowym. Burgery podaje się w bułce z dodatkiem sera żółtego, sałaty, pomidora, ogórka konserwowego i sosu. Hamburgery zyskały popularność na całym świecie... Dla mojego męża zawsze robię tradycyjnego burgera z wołowiny, lecz ja jestem zwolennikiem burgerów wegetariańskich i wegańskich, więc przedstawię Wam dzisiaj moi kochani wersje Wegeburgera. Zrobiłam go z kaszy jaglanej i pieczarek. Zapraszam😉




Składniki:
burger:
kasza jaglana pół woreczka,
pieczarki 10 dag,
cebula 1/4 szt,
czosnek 2 ząbki,
sos sojowy 2 łyżki,
papryka słodka do smaku,
zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki,
sol i pieprz do smaku,
olej do smażenia,
bułka tarta do obtoczenia,

Dodatkowo:
bułki do burgerów (duze),
sałata 6 liści,
pomidor 1 szt,
papryka żółta 1/4 szt
ogórki konserwowe 3 szt,
cebula czerwona pół szt,
musztarda 3 łyżki,
ketchup 3 łyżki,

Sposób przygotowania:
Kasze jaglaną gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Następnie odcedzamy. Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy umyte i pokrojone w półplasterki pieczarki i podsmażamy. Następnie przyprawiamy do smaku i smażymy do momentu aż pieczarki odparują wodę. Do gorącej kaszy dodajemy usmażone pieczarki, wyciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy oraz przyprawy do smaku. Formujemy kotlety wielkości bułki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. 
Bułki przekrawamy na pół i podpiekamy w piekarniku lub na grilu.
Następnie bułki smarujemy musztardą i ketchupem, na to nakładamy burgera, po dwa plastry pomidora, ogórka konserwowego, pasek żółtej papryki i sałatę. Cebulkę kroimy w piórka i również dodajemy do środka bułki. Przykrywamy drugą polową i gotowe. Doskonale smakują z dodatkiem frytek 😊 Smacznego😊 

1 komentarz:

  1. Zwykle robię burgery z wołowiny, ale takiego bezmięsnego też bym chętnie spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń