poniedziałek, 16 stycznia 2017

Surówka z brukwi z chrzanem i rodzynkami

Brukiew to warzywo pełne witamin i minerałów. Jest sycącym warzywem, a przy tym niskokalorycznym. Doskonałe dla osób dbających o linie. Poza tym brukiew przeciwdziała przeziębieniom, wzmacnia włosy i zwalcza komórki rakowe. Brukiew ma jeszcze wiele innych cennych właściwości, więc naprawdę warto włączyć ją do naszego jadłospisu. Dziś u mnie na blogu przepis na surówkę z wykorzystaniem brukwi w połączeniu z ostrym smakiem chrzanu i słodziutkimi rodzynkami. Jeśli lubicie w kuchni połączenia słodko-wytrawne to na pewno polubicie tą surówkę 😉





Składniki:
brukiew 1 szt,
rodzynki 1 garść,
chrzan starty 1,5 łyżki,
jogurt naturalny 6 łyżek,
majonez 2 łyżki,
sol i pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:
Brukiew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy chrzan, jogurt naturalny i majonez. Przyprawiamy do smaku sola i pieprzem. Posypujemy rodzynkami. Podajemy jako dodatek do obiadu. 

3 komentarze:

  1. Chyba nigdy nie jadłam brukwi, ale surówka z niej wygląda zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczna surówka. Będę musiała zaopatrzyć się w brukiew :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie smaki :-) świetna propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń