piątek, 6 stycznia 2017

Strucla z marmoladą różaną

Puszysta i niezwykle aromatyczna... z nadzieniem różanym. Ulubione ciasto mojego męża😊 Doskonale smakuje z herbatką, kawą lub mlekiem. Moja ulubiona wersja jest z zimnym mlekiem sojowym.... pyszności😋Farsz do strucli możemy również przygotować z maku lub białego sera. Zapraszam 😊





Składniki (na 1 strucle):
Ciasto:
mąka pszenna 3 szklanki,
cukier 4 łyżki,
jajko 1 szt,
drożdże suche 2 łyżeczki,
skorka cytryny starta 1 łyżeczka,
mleko pół szklanki,
masło 10 dag,
sol szczypta,

Nadzienie:
marmolada różana pół małego słoika,

Ponadto:
cukier puder do posypania,
mleko do posmarowania,

Sposób przygotowania:
Masło rozpuszczamy, a mleko podgrzewamy, aby było ciepłe. Mąkę przesiewamy, łączymy z drożdżami, cukrem, jakiem, mlekiem, skorka z cytryny i solą. Zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło i zagniatamy ponownie do momentu aż ciasto wchłonie cale masło i będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1,5 h. Wyrośnięte ciasto krotko wyrabiamy i rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy marmoladą, pozostawiając nieposmarowane brzegi ok 2 cm. Następnie ciasto zwijamy jak roladę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1h. Po upływie czasu, roladę smarujemy mlekiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 35-45 min i pieczemy w temperaturze 170 stopni. Upieczoną strucle posypujemy cukrem pudrem i kroimy w plastry. Smacznego😊

1 komentarz:

  1. Strucla wygląda bardzo apetycznie, musi być naprawdę smaczna :)

    OdpowiedzUsuń