Pyszny chlebek z chrupiącą skórką. Bardzo łatwy do zrobienia i pięknie wyrastający. Chlebek zrobiłam z mąki orkiszowej z niewielką ilością mąki pszennej. Kto jeszcze nie odważył się upiec domowego chleba to zachęcam, bo naprawdę warto 😋
Składniki:
mąka orkiszowa 4 szklanki,
mąka pszenna 2 szklanki,
płatki owsiane 1 szklanka,
słonecznik pół szklanki,
majeranek 1 łyżeczka,
drożdże suche 2 łyżeczki,
woda ciepła 3 szklanki,
sol 1 łyżka,
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy bardzo dokładnie ciasto. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na 1 h, aż ciasto podwoi swoją objętość. Blaszkę smarujemy olejem i przekładamy do niej wyrośnięte ciasto. Piekarnik rozgrzewamy, następnie wkładamy blaszkę z ciastem i pieczemy w 170 stopniach przez 1 h. Upieczony chleb obkrawuje nożem i przekładam na kratkę do wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz