poniedziałek, 30 stycznia 2017

Gulasz wołowy

Gulasz to tradycyjne węgierskie danie, przygotowane z mięsa, papryki i cebuli. Jest to bardzo sycąca potrawa, którą możemy podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie najczęściej gości gulasz podany z kaszą gryczaną. To ulubiona wersja mojego męża 💗 Mięso do gulaszu możemy użyć według swoich upodobań, może to być zarówno wieprzowina jak i wołowina. W moim domu dzisiaj wersja z wołowiną. Doskonały obiad na zimowe dni. Zapraszam 😊




Składniki:
mięso wołowe 400 g,
cebula 1 szt,
czosnek 2 ząbki,
papryka czerwona 1 szt,
mąka pszenna 5 łyżek,
majeranek 1 łyżeczka,
liść laurowy 2 szt,
ziele angielskie 4 ziarna,
papryka słodka mielona 1 łyżeczka,
papryka ostra do smaku,
sól, pieprz do smaku,
olej do smażenia,

Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w kostkę i obtaczamy w mące pszennej. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy mięso. Smażymy na rumiany kolor z każdej strony. Dodajemy posiekaną cebulkę i podsmażamy. Następnie podlewamy wodą i dodajemy przyprawy. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Gulasz należy w miarę potrzeb podlewać wodą. Mięso dusimy do miękkości, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i dusimy przez kilka minut, aż papryka zrobi się miękka. Gulasz przyprawiamy do smaku i dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 

2 komentarze: