sobota, 28 stycznia 2017

Ekspresowe krokiety z chleba tostowego z pieczarkami i mozzarellą

Do przygotowania tradycyjnych krokietów, potrzebujemy naleśniki, których smażenie pochłania dosyć dużo czasu. Dzisiaj przedstawiam ekspresowe krokiety, które przygotujemy w kilka chwil, a są równie smaczne. Wiadomo, że jest to mniej zdrowa wersja, ponieważ tostowy chleb do zdrowego jedzenia nie należy, ale czasami gdy nie mamy czasu to możemy się poratować takim obiadem. Krokiety z chleba tostowego nadają się również jako przystawka na zimno. Polecam z sosem czosnkowym😉





Składniki:
chleb tostowy 10 kromek,
farsz:
pieczarki 350 g,
cebula 1 szt,
mozzarella 100 g,
zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki,
sol i pieprz do smaku,
dodatkowo:
jajko 1 szt,
bułka tarta do obtoczenia,
papryka słodka mielona pół łyżeczki,
olej do smażenia,

Sposób przygotowania:
Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Pieczarki myjemy, (nie obieramy), ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do cebulki. Dodajemy zioła prowansalskie i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy do momentu aż pieczarki odparują wodę.
Z chleba tostowego odkrawamy skórki i wałkujemy na cienki płat.
Mozzarelle kroimy w paski.
Na chleb nakładamy farsz pieczarkowy i jeden pasek sera. Zwijamy w rulon. 
Do roztrzepanego jajka dodajemy paprykę w proszku i mieszamy.
Krokiety obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony, następnie  odstawiamy na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionym sosem.

5 komentarzy:

  1. Nie odwijaja się one? Czy trzeba je wykałaczką przytrzymać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie odwijają się, wystarczy je dokładnie obtoczyć w jajku i bułce tartej. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Smażenie rozpoczynamy od strony zawinięcia [ nałożenia się ] tostu. Wszystko ładnie się trzyma.

    OdpowiedzUsuń