sobota, 28 stycznia 2017

Pełnoziarniste drożdżówki z puree z dyni i dżemem z rokitnika

Zdrowe bułeczki zrobione w 100% z mąki pełnoziarnistej. Do ciasta zamiast jajek użyłam puree z pieczonej dyni. Nadziewane są dżemem z rokitnika, który jest bardzo zdrowy a zarazem pyszny. Bułeczki są mięciutkie i lekkie...Najlepiej smakują świeżutkie, kiedy są jeszcze ciepłe 😋 Cudowny zapach drożdżówek rozchodzi się po całym domu.... 
Aby drożdżówki były odpowiednie dla wegan, wystarczy zamiast masła użyć margaryny roślinnej, a w zamian mleka krowiego użyć mleka sojowego. Zapraszam do wypróbowania 😊





Składniki:
ciasto:
mąka pełnoziarnista 4 szklanki,
drożdże suche 1,5 łyżeczki,
cukier brązowy 4 łyżki,
puree z pieczonej dyni 1 szklanka,
mleko pół szklanki,
masło 100 g,
starta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka,
sól szczypta,

nadzienie:
dżem 100% z owoców Rokitnik Łowicz pół słoika,

dodatkowo:
mleko do posmarowania drożdżówek,

Sposób przygotowania:
Mleko podgrzewamy, a masło rozpuszczamy. 
Mąkę łączymy z drożdżami, puree z pieczonej dyni, cukrem, solą oraz ciepłym mlekiem i zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie zagniatamy do momentu aż ciasto pochłonie cały tłuszcz. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ok 1h.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Następnie ciasto dzielimy na równe części. Z ciasta formujemy kulki, następnie rozpłaszczamy w dłoniach, nakładamy dżem i dokładnie zlepiamy, tak aby podczas pieczenia drożdżówki się nie pootwierały.
Bułki kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Wyrośnięte bułki smarujemy mlekiem.
Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę z bułkami wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 30 min, aż bułki będą rumiane. 
Upieczone bułki posypałam dla ozdoby granulowaną stewią. Smacznego :-)    

Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!

1 komentarz: