sobota, 10 grudnia 2016

Zapiekane roladki wieprzowe z serem żółtym i ogórkiem konserwowym

Jeśli znudziły się Wam tradycyjne schabowe to zachęcam do wypróbowania moich roladek. Tym razem proponuje połączenie mięsa z wyrazistym smakiem ogórka konserwowego otulonego ciągnącym się serem żółtym. Miłośnicy sera na pewno będą zadowoleni :)




Składniki:
schab wieprzowy 1 plaster
ogórek konserwowy pół szt,
ser żółty 1 plaster,
musztarda delikatesowa pół łyżeczki,
sol,
pieprz czarny,
papryka słodka mielona,
czosnek 1 ząbek,
olej do smażenia 5 łyżek,

Sposób przygotowania:
Schab rozbijamy tłuczkiem, na cienki płat. Następnie obsypujemy z obu stron przyprawami i smarujemy musztarda. Nakładamy ser żółty i ogórka konserwowego, zwijamy roladkę. Czosnek wyciskamy przez praskę i nacieramy nim roladkę. Aby nasza roladka się nie rozpadła możemy ja związać nitka lub spiąć wykałaczkami. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy roladkę. Następnie mięso przekładamy do piekarnika, polewamy tłuszczem pozostałym ze smażenia i pieczemy przez 40 min w 180 stopniach. Po upieczeniu kroimy roladkę na ukos i podajemy z ulubionymi dodatkami. 
Z podanego przepisu przygotowana jest jedna roladka.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz