niedziela, 11 grudnia 2016

Racuchy z żurawiną i lekkim aromatem cytrynowym

Racuchy to smak mojego dzieciństwa. Myślę, że każdy z nas jako dziecko chętnie zjadał racuszki i ciągle powraca do tego smaku. To wspaniały deser na gorąco. Moja mama zawsze robiła tradycyjnie, czyli racuszki z jabłkami. Ja próbuje nieco innych połączeń, które okazuje się że są równie smaczne. Mam nadzieje, że Wam również posmakują. 






Składniki:
mąka pszenna 2 szklanki,
cukier brązowy 4 łyżki,
jajko 1 szt,
drożdże suche 1 łyżeczka,
skorka z cytryny 1 łyżeczka,
mleko 1 szklanka,
żurawina 4 łyżki,
olej kokosowy do smażenia,
cukier puder do posypania placuszków

Sposób przygotowania:
Mleko podgrzać, następnie wsypać wszystkie składniki ciasta do miski, wymieszać z mlekiem i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Olej kokosowy rozgrzewamy na patelni i kładziemy łyżką ciasto. Smażymy z obu stron na rumiano. Gotowe racuchy posypujemy cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz