Składniki:
pulpety:
kasza jaglana 1 woreczek,
kmin rzymski 1 łyżeczka,
kolendra mielona 1 łyżeczka,
papryka słodka mielona pół łyżeczki,
pieprz ziołowy 1/4 łyżeczki,
sol, pieprz do smaku,
bułka tarta bezglutenowa do obtaczania,
olej do smażenia,
sos:
papryka czerwona pół szt,
pomidory z puszki pół opakowania,
oliwa z oliwek 50 ml
czosnek 1 ząbek,
papryka słodka mielona 1/4 łyżeczki,
papryka ostra do smaku,
sol, pieprz do smaku,
Sposób przygotowania:
Kasze jaglaną zalewamy wrzątkiem tak, aby woreczek był przykryty. Gotujemy 15-20 min, Kasza nie może być ugotowana na sypko, ponieważ nie uda nam się uformować wtedy pulpetów. Ugotowaną kasze odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Formujemy w dłoniach małe pulpety, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne. Następnie pieczemy w 180 stopniach do miękkości. Po upieczeniu z papryki ściągamy skórkę. Wkładamy do malaksera. Dodajemy pomidory z puszki i oliwę. Miksujemy na gładki sos. Przyprawiamy do smaku i dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek.
Usmażone pulpety podajemy z sosem i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz