piątek, 16 grudnia 2016

Miodownik z kremem, polewą czekoladową i orzechami

Już za tydzień, zawitają do Nas święta. 💖Miodownik to smaczne ciasto, które szybko zniknie ze świątecznego stołu. Miłośnicy miodu i orzechów, na pewno pokochają to ciasto. Miodowe placki przełożone kremem budyniowym o aromacie wanilii i migdałów, a to wszystko oblane cudowną polewą czekoladową i posypane orzechami włoskimi.😋 Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, lecz zawsze trudno mi się powstrzymać i zjadam połowę już pierwszego dnia😃








Składniki:

ciasto:
maka pszenna 4,5 szklanki,
cukier drobny 1 szklanka,
miód 3 łyżki,
śmietana 18% 2 łyżki,
jogurt naturalny 4 łyżki,
jajka 1 szt,
soda oczyszczona 1 łyżka,
ocet 1 łyżka,
masło 10 dag,

masa:
mleko 1 litr
masło 250 g,
maka ziemniaczana 4 łyżki,
laska wanilii 1 szt,
cukier kryształ 7 łyżek,
olejek migdałowy 2 łyżki,

polewa:
czekolada mleczna 1 tabliczka,
mleko 10 łyżek,

posypka:
 orzechy włoskie pół szklanki,

Sposób przygotowania:
  • Ciasto : mąkę posiekać nożem z pozostałymi składnikami, następnie zagnieść ciasto I podzielić na 4 części. Każde z nich rozwałkować I piec każde z osobna 15 min w temp 170 stopni. Placki są bardzo cienkie, wiec najłatwiej to zrobić bezpośrednio na papierze do pieczenia. 
    Krem: 750 ml mleka zagotować. Wanilie przekroić na pół I wydobyć z niej ziarenka I dodać do mleka. Następnie do gotującego się mleka dodać cukier. Mąkę wymieszać dokładnie w szklance zimnego mleka I następnie dodać do wrzącego mleka bardzo szybko mieszając na małym ogniu, aby nie powstały nam grudki. Gotować ok 5 min. Następnie dodać pół kostki masła I mieszać bardzo szybko, gdy masło się połączy z budyniem to dodać kolejną polowe masła I ciągle mieszać. Dodać olejek migdałowy, wymieszać I przekładać placki gorącą masą. 
    Polewa: Czekoladę rozpuścić w mleku na małym ogniu ciągle mieszając następnie polać nią placek I rozsmarować. Orzechy posiekać na drobno nożem I posypać po placku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz