Już za tydzień, zawitają do Nas święta. 💖Miodownik to smaczne ciasto, które szybko zniknie ze świątecznego stołu. Miłośnicy miodu i orzechów, na pewno pokochają to ciasto. Miodowe placki przełożone kremem budyniowym o aromacie wanilii i migdałów, a to wszystko oblane cudowną polewą czekoladową i posypane orzechami włoskimi.😋 Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, lecz zawsze trudno mi się powstrzymać i zjadam połowę już pierwszego dnia😃
Składniki:
ciasto:
mąka pszenna 4,5 szklanki,
cukier drobny 1 szklanka,
miód 3 łyżki,
śmietana 18% 2 łyżki,
jogurt naturalny 4 łyżki,
jajka 1 szt,
soda oczyszczona 1 łyżka,
ocet 1 łyżka,
masło 10 dag,
masa:
mleko 1 litr
masło 250 g,
mąka ziemniaczana 4 łyżki,
laska wanilii 1 szt,
cukier kryształ 7 łyżek,
olejek migdałowy 2 łyżki,
polewa:
czekolada mleczna 1 tabliczka,
mleko 10 łyżek,
posypka:
orzechy włoskie pół szklanki,
Sposób przygotowania:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz