czwartek, 15 grudnia 2016

Greckie wrapy z sosem cacyki

Jeśli jesteśmy zabiegani i potrzebujemy przepisu na szybki obiad, to ten przepis będzie własnie dla Was. Oprócz tego, że wrapy przygotowuje się bardzo szybko, to są one proste do wykonania i bardzo smaczne. Nadają się nie tylko na obiad, ale również na kolacje. Znajdziemy w nich smaki kuchni greckiej... Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam zapach Grecji...W środku tortilli znajdziecie oliwki, ser feta, pomidory, paprykę, sałatę i cebulkę, a to wszystko zalane cudownym sosem cacyki.





Składniki:
wrapy:
tortille pełnoziarniste lub pszenne 3 szt,
pomidor 2 szt,
oliwki czarne pół małego słoika,
cebula 1/4 szt,
papryka żółta 1/4 szt,
sałata lodowa 1/4 główki,
ser feta 0,5 opakowania,

sos cacyki:
majonez 3 łyżki,
jogurt naturalny 3 łyżki,
czosnek 2 ząbki,
ogórek 1/4 szt,
sol i pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:
Pomidory, paprykę oraz ser feta kroimy w kostkę. Cebulkę drobno siekamy, sałatę rwiemy, oliwki kroimy na pół. Wszystkie składniki dzielimy na 3 części i nakładamy na tortille. Następnie zwijamy tortille w dowolny sposób. Zapiekamy w piekarniku do momentu, aż będzie chrupiąca. 
Przygotowanie sosu:
Jogurt naturalny mieszamy z majonezem. Dodajemy startego na grubych oczkach ogórka i wyciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Podajemy z gotowymi wrapami. Dodatkowo wrapy możemy również podać z frytkami. Sałatę lodową, możemy zastąpić innym rodzajem sałaty lub kapustą pekińską



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz