środa, 21 grudnia 2016

Chleb żytni ze słonecznikiem

Znakomity chlebek żytni ze słonecznikiem. Oprócz tego, że jest bardzo zdrowy to jest również bardzo pożywny. Zaspokoi nasz głód na długi czas :-) To nie koniec jego plusów, smak żytniego chleba jest rewelacyjny...😋 Uwielbiam różnego rodzaju pieczywo i szczerze mówiąc to nie umiałabym bez niego żyć.





Składniki:
mąka żytnia 1 kg,
słonecznik 3/4 szklanki + 3 łyżki do posypania chleba,
drożdże suche 2 łyżeczki,
sol 1 łyżka,
woda ciepła 750 ml,
olej 4 łyżki,

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki oprócz oleju umieszczamy w misce. Następnie wyrabiamy dokładnie ciasto.Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Blaszkę,( ja robiłam w keksówce), nasmarować 2 łyżkami oleju. Wyrośnięte ciasto, ponowie wyrabiamy, przekładamy do blaszki i smarujemy wierzch dwoma łyżkami oleju i posypujemy słonecznikiem. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 35 min. Następnie wkładamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170 stopni. Upieczony chleb obkrawamy nożem i delikatnie wyciągamy z blaszki. Odstawiamy do ostygnięcia. Chleb żytni, który zrobiony jest z 100% mąki żytniej, może być nieco kleisty, jeżeli chcemy temu uniknąć to należy pomieszać mąkę żytnią z mąką pszenną. Smacznego!

2 komentarze:

  1. A chleb na zdjęciu jest z domieszką pszennej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, chlebek ze zdjęcia jest w 100% z mąki żytniej i nieco się kleił, pozdrawiam:)

      Usuń