poniedziałek, 6 listopada 2023

Sezamowiec

 Czy znajdą się jacyś miłośnicy sezamu?? Jeśli tak to mam idealny przepis na ciacho sezamowe. Połączenie sezamu z kremem kokosowym i dżemem z czarnej porzeczki to strzał w dziesiątkę. Koniecznie wypróbujcie😊



Składniki blaszka 23/33:

ciasto kruche:

mąka pszenna 3 szklanki, 

margaryna 250 g, 

żółtka 6 szt, 

cukier 1/4 szklanki, 

proszek do pieczenia 2 łyżeczki,

śmietana 18% 2 łyżki,

Sezam:

Sezam 300 g, 

cukier puder 1/4 szklanki, 

miód 4 łyżki,

masło 200 g, 

Beza kokosowa:

białka 6 szt, 

cukier 0,5 szklanki, 

wiórki kokosowe 100 g, 

dżem z czarnej porzeczki 300g, 

Krem:

mleko 1 litr,

cukier 0,5 szklanki, 

budyń waniliowy 3 szt,

mąka ziemniaczana 1 łyżka, 

masło 200 g, 

wiórki kokosowe 100 g,

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche:

Składniki ciasta zagnieść, schłodzić przez 1 godzinę i podzielić na 3 części. Każdą cześć ciasta rozwałkować na wielkość blaszki, aby sobie ułatwić pracę to najlepiej ciasto położyć na papierze do pieczenia, przykryć folią spożywczą lub papierem do pieczenia i rozwałkować w ten sposób każdą z 3 części ciasta. Dzięki temu ciasto nie będzie nam się przyklejać do wałka. Ciasto umieścić w blaszce do pieczenia. 

Sezam:

Wszystkie składniki przełożyć do garnka i podgrzewać na małej mocy i cały czas mieszać, do momentu całkowitego  rozpuszczenia się masła. Sezam podzielić na pół i wyłożyć na dwa ciasta. Piec w 170 st C przez 15-20 minut aż sezam będzie złocisty. 

Beza kokosowa:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukru i miksować aż cukier się rozpuści. Na koniec dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. 

Ostatnią część ciasta posmarować dżemem z czarnej porzeczki i rozprowadzić pianę kokosową piec w 170 st. C ok 30 min aż kokos będzie przyrumieniony. 

Krem:

750 ml mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy oraz mąkę, najlepiej za pomocą blendera. Na wrzące mleko wlać rozpuszczone budynie i energicznie mieszać, aby nie było grudek w budyniu. Gotować 3 minuty. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała jego powierzchni. Odstawić do ostygnięcia. 

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę (10 min). Następnie stopniowo dodawać ostygnięty budyń. Na koniec dodać wiórki kokosowe i zmiksować do połączenia. Przełożyć ciasto.

Przełożenie:

ciasto kruche z sezamem, krem, ciasto kruche z sezamem, krem, ciasto kruche z dżemem i kokosem.

przepis znaleziony na stronie: https://cynamonoweszczescie



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz