poniedziałek, 17 kwietnia 2023

Sernik na zimno z galaretkami

 Serniczek na zimno w wiosennych kolorach:) U mnie na biszkopcie, ale możecie zrobić go na biszkoptach.



Składniki blaszka 23/33:

Biszkopt:

Jajka 4 szt, 

Cukier 3/4 szklanki, 

Mąka pszenna 3/4 szklanki, 

mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, 

proszek do pieczenia 1 łyżeczka, 

Masa serowa z galaretkami:

Ser w wiaderku 1 kg(użyłam piątnica),

Galaretka cytrynowa 1 szt, 

Galaretka zielona 1 szt,

Galaretka czerwona 1 szt, 

Galaretka pomarańczowa 1 szt, 

Śmietanka 36 % 250ml,

smietanex 1 szt, 

cukier puder do smaku,

Dodatkowo:

Galaretka zielona 2 szt,

woda gorąca 3 szklanki, 

Do nasączenia:

Woda 0,5 szklanki, 

Cukier waniliowy 1 łyżeczka, 

Sok z cytryny do smaku, 

Sposób przygotowania:

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (10 min.) Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać do połączenia. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st C przez 30 min. Po upieczeniu rzucić blaszką z biszkoptem 20 cm nad podłogą (zapobiegnie to opadnięciu biszkoptu). Biszkopt odstawić do ostygnięcia. Nasączyć wodą wymieszaną z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. 

Każdą z galaretek rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Galaretkę pomarańczową, zieloną i czerwoną przelać do miseczek i odstawić do całkowitego zastygnięcia, a następnie pokroić w kostkę. Galaretkę żółtą odstawić do ostygnięcia. Ser zmiksować z cukrem pudrem. Dodać ostygniętą galaretkę i zmiksować. Następnie ubić śmietankę na sztywno, dodać do niej śmietanex, zmiksować do połączenia i dodać do masy serowej. Wszystko razem delikatnie wymieszać. Do masy dodać pokrojone galaretki i wylać na biszkopt zabezpieczony rantem. Odstawić do zastygnięcia. Pozostałe galaretki zielone, rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i odstawić do stężenia. Następnie wylać na zastygniętą masę serową. Sernik odstawić najlepiej na noc do lodówki. 


2 komentarze: