Serniczek na zimno w wiosennych kolorach:) U mnie na biszkopcie, ale możecie zrobić go na biszkoptach.
Składniki blaszka 23/33:
Biszkopt:
Jajka 4 szt,
Cukier 3/4 szklanki,
Mąka pszenna 3/4 szklanki,
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
Masa serowa z galaretkami:
Ser w wiaderku 1 kg(użyłam piątnica),
Galaretka cytrynowa 1 szt,
Galaretka zielona 1 szt,
Galaretka czerwona 1 szt,
Galaretka pomarańczowa 1 szt,
Śmietanka 36 % 250ml,
smietanex 1 szt,
cukier puder do smaku,
Dodatkowo:
Galaretka zielona 2 szt,
woda gorąca 3 szklanki,
Do nasączenia:
Woda 0,5 szklanki,
Cukier waniliowy 1 łyżeczka,
Sok z cytryny do smaku,
Sposób przygotowania:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (10 min.) Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać do połączenia. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st C przez 30 min. Po upieczeniu rzucić blaszką z biszkoptem 20 cm nad podłogą (zapobiegnie to opadnięciu biszkoptu). Biszkopt odstawić do ostygnięcia. Nasączyć wodą wymieszaną z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny.
Każdą z galaretek rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Galaretkę pomarańczową, zieloną i czerwoną przelać do miseczek i odstawić do całkowitego zastygnięcia, a następnie pokroić w kostkę. Galaretkę żółtą odstawić do ostygnięcia. Ser zmiksować z cukrem pudrem. Dodać ostygniętą galaretkę i zmiksować. Następnie ubić śmietankę na sztywno, dodać do niej śmietanex, zmiksować do połączenia i dodać do masy serowej. Wszystko razem delikatnie wymieszać. Do masy dodać pokrojone galaretki i wylać na biszkopt zabezpieczony rantem. Odstawić do zastygnięcia. Pozostałe galaretki zielone, rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i odstawić do stężenia. Następnie wylać na zastygniętą masę serową. Sernik odstawić najlepiej na noc do lodówki.
lubię takie ciasta
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda ♥️
OdpowiedzUsuń