czwartek, 23 marca 2023

Marcello

 Na zbliżające się święta polecam wypróbować pyszne ciasto czekoladowe z wiśniami i kremem karmelowym. Mięciutki biszkopt i rozpływające się w ustach pyszne kremy, które smakują idealnie z filiżanką kawy.



Składniki blaszka 23/33:

biszkopt:

jajka 5 szt,

cukier 3/4 szklanki,

mąka pszenna tortowa 1/3 szklanki,

mąka ziemniaczana 1 łyżka,

kakao 3 łyżki,

krem czekoladowy:

śmietanka 36% 500 ml,

czekolada gorzka 200 g,

cukier puder 2 łyżki,

żelatyna 2 łyżeczki,

woda 1/4 szklanki,

krem karmelowy:

śmietanka 36% 500 ml,

mascarpone karmelowe 200 g,

śmietanex 1 opakowanie,

cukier puder 4 łyżki,

Poncz:

woda 1 szklanka,

cukier waniliowy 16 g,

sok z cytryny do smaku,

Dodatkowo:

biszkopty podłużne 1 paczka.

kakao do oprószenia ciasta, 

dżem wiśniowy 1 mały słoik,

Sposób przygotowania:

Biszkopt: Jajka ubić z cukrem (10min) dodać przesiane składniki i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 170 st.C przez 30 min, upieczony biszkopt rzucić z wysokości 30 cm i odłożyć do ostygnięcia. Następnie biszkopt nasączyć połową ponczu i posmarować dżemem wiśniowym.

Krem czekoladowy: Czekolady gorzkie połamać do garnka i rozpuścić na parze. Odstawić do ostygnięcia. Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody. Śmietankę ubić prawie na sztywno, dodać ostygniętą czekoladę oraz żelatynę i zmiksować do połączenia na najwyższych obrotach. Krem wyłożyć na ciasto.

Podłużne biszkopty zamoczyć w ponczu i układać jeden obok drugiego na kremie czekoladowym.

Krem karmelowy:  Śmietankę oraz mascarpone umieścić w misce i ubijać zaczynając od najniższych obrotów miksera. Gdy krem będzie prawie sztywny to dodać cukier puder oraz śmietanex i zmiksować do połączenia. Krem wyłożyć na ciasto. Wierzch posypać kakao. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. 

Przepis zaczerpnięty ze strony: https://ilovebake


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz