wtorek, 7 lutego 2023

Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką

 Bardzo podzielne ciacho ucierane ze śliwkami i kruszonką. Do przepisu śmiało możecie użyć zamrożone śliwki. 



Składniki:

mąka pszenna 4 szklanki,

jajka 5 szt,

cukier 1,5 szklanki,

cukier waniliowy 16 g,

śmietana 18% 1 szklanka,

masło lub margaryna rozpuszczone 250 g,

proszek do pieczenia 2 łyżeczki,

kruszonka: 

masło 100 g,

cukier 100 g,

mąka pszenna 150 g,

cukier waniliowy 1 łyżka,

Dodatkowo:

śliwki mrożone lub świeże 700 g,

Sposób przygotowania:

Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę (10min). Dodać rozpuszczone masło, śmietanę i zmiksować na niskich obrotach. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć śliwki. Składniki kruszonki połączyć palcami i posypać wierzch ciasta. Piec w 170 st C przez ok 1 h. Do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia. Wierzch można posypać cukrem pudrem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz