piątek, 2 grudnia 2022

Ciasto jabłkowo-orzechowe

 Bardzo ciekawy przepis z książki Siostry Anastazji, który przykuł moją uwagę. Szarlotka w cieście drożdżowym otoczona kremem i orzechowym biszkoptem. Wierzch udekorowany polewą czekoladową.



Składniki blaszka 23/33:

Ciasto jabłkowe:

jabłka 1 kg,

żółtka 4 szt,

margaryna 15 dag,

mąka pszenna 30 dag,

cukier puder 1 łyżka,

drożdże 4 dag,

śmietana 12 % 2-3 łyżki,

cynamon 1-2 łyżeczki,

bułka tarta 1-2 łyżki,

sól szczypta,

masa:

mleko 2 szklanki,

budyń waniliowy 2 szt,

masło 25 dag,

cukier do smaku,

biszkopt orzechowy:

jajka 8 szt,

orzechy włoskie zmielone 8 łyżek,

bułka tarta 6 łyżek,

cukier kryształ 8 łyżek,

mąka pszenna 2 łyżki,

proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

Polewa:

czekolada mleczna 10 dag,

mleko 4-5 łyżek,

Sposób przygotowania:

Biszkopt orzechowy:

Białka ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać zmielone orzechy oraz bułkę tartą i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na pół i rozłożyć na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Piec w 170 st.C przez 30 min do suchego patyczka.

Ciasto jabłkowe:

Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem pudrem. Margarynę posiekać nożem z mąką. Dodać żółtka, szczyptę soli, śmietanę oraz drożdże. Zarobić ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę, rozprowadzić starte jabłka, posypać cynamonem i bułką tartą. Przykryć drugą częścią ciasta. Piec w 170st.C przez 40-45 min.

Masa:

1 szklankę mleka wlać do rondelka i nastawić na palnik. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy i wlać na wrzące mleko. Gotować, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki przez 3 min. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała budyniu i odstawić do ostygnięcia. 

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać po łyżce ostygniętego budyniu. Na koniec dodać do smaku cukru pudru i zmiksować do połączenia. 

Polewa:

Czekoladę rozpuścić w mleku na małej mocy palnika. Udekorować wierzch ciasta.

Przełożenie:

biszkopt orzechowy - połowa masy - ciasto jabłkowe - połowa masy - biszkopt orzechowy - polewa 

2 komentarze:

  1. Ciekawe warstwowe ciasto, wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dużo pracy, ale prezentuje się cudnie, na pewno tak smakuje!

    OdpowiedzUsuń