Bardzo ciekawy przepis z książki Siostry Anastazji, który przykuł moją uwagę. Szarlotka w cieście drożdżowym otoczona kremem i orzechowym biszkoptem. Wierzch udekorowany polewą czekoladową.
Składniki blaszka 23/33:
Ciasto jabłkowe:
jabłka 1 kg,
żółtka 4 szt,
margaryna 15 dag,
mąka pszenna 30 dag,
cukier puder 1 łyżka,
drożdże 4 dag,
śmietana 12 % 2-3 łyżki,
cynamon 1-2 łyżeczki,
bułka tarta 1-2 łyżki,
sól szczypta,
masa:
mleko 2 szklanki,
budyń waniliowy 2 szt,
masło 25 dag,
cukier do smaku,
biszkopt orzechowy:
jajka 8 szt,
orzechy włoskie zmielone 8 łyżek,
bułka tarta 6 łyżek,
cukier kryształ 8 łyżek,
mąka pszenna 2 łyżki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
Polewa:
czekolada mleczna 10 dag,
mleko 4-5 łyżek,
Sposób przygotowania:
Biszkopt orzechowy:
Białka ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać zmielone orzechy oraz bułkę tartą i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na pół i rozłożyć na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Piec w 170 st.C przez 30 min do suchego patyczka.
Ciasto jabłkowe:
Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem pudrem. Margarynę posiekać nożem z mąką. Dodać żółtka, szczyptę soli, śmietanę oraz drożdże. Zarobić ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę, rozprowadzić starte jabłka, posypać cynamonem i bułką tartą. Przykryć drugą częścią ciasta. Piec w 170st.C przez 40-45 min.
Masa:
1 szklankę mleka wlać do rondelka i nastawić na palnik. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy i wlać na wrzące mleko. Gotować, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki przez 3 min. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała budyniu i odstawić do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać po łyżce ostygniętego budyniu. Na koniec dodać do smaku cukru pudru i zmiksować do połączenia.
Polewa:
Czekoladę rozpuścić w mleku na małej mocy palnika. Udekorować wierzch ciasta.
Przełożenie:
biszkopt orzechowy - połowa masy - ciasto jabłkowe - połowa masy - biszkopt orzechowy - polewa
Ciekawe warstwowe ciasto, wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńDużo pracy, ale prezentuje się cudnie, na pewno tak smakuje!
OdpowiedzUsuń